ZASTUPNICA SBB-A

Đapo: Uložit ću inicijativu za policijsku zaštitu Partizanskog groblja u Mostaru

Možemo mi svaki put finansirati sanaciju, ali nam je jasno da oni kojima spomenik smeta nikada neće prestati ga uništavati, istakla je Đapo

Đapo: Sutra ću kao federalna ministrica okoliša i turizma sutra ću posjetiti Partizansko groblje. Avaz

E. Ć.

16.6.2022

Edita Đapo, zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i federalna ministrica okoliša i turizma, istakla je da je ponosna što je Vlada Federacije BiH finansirala održavanje Partizanskog groblja u Mostaru.

- Posebno sam ponosna na tu odluku kao ministrica i Hercegovka. Međutim, vidimo da vandali ne prestaju sa uništavanjem civilizacijskih vrijednosti.

Budući da je ovaj nacionalni spomenik godinama na meti vandala, i da, očito je, nikada neće prestati, kao poslanica SBB-a u Parlamentu BiH uložit ću inicijativu za uključivanje pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH da po istim standardima, kao u Memorijalnom centru Srebrenica, preuzmu dužnost čuvanja i zaštite objekta Partizanskog groblja u Mostaru - istakla je Đapo.

Očito je da vlast u HNK lokalni MUP opterećuje kreiranjem paralelnih struktura koje su u suprotnosti sa zakonom, pa MUP očigledno nije u stanju da osigura Partizansko groblje od napada ostrašćenih vandala. Možemo mi svaki put finansirati sanaciju, ali nam je jasno da oni kojima spomenik smeta nikada neće prestati ga uništavati. Kao federalna ministrica okoliša i turizma sutra ću posjetiti Partizansko groblje - dodala je Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.