TURIZAM

Ministrica Đapo pojasnila: Ko sve ima pravo na vaučere u Federaciji BiH

Ideja je da se koriste isključivo za Federaciju tako da se novac građana vraća u privredu, poručila je ministrica Đapo

Đapo: Mislim da ćemo uspjeti sa ovim projektom. Screenshot / N1

E. Ć. / N1

22.6.2022

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici usvojila program podrške razvoju turizma u iznosu od pet miliona KM. Od toga dva miliona će biti izdvojena za vaučere građanima. 

Ministrica okoliša i turizma Federalne vlade Edita Đapo objasnila je u gostovanju na N1 kako doći do vaučera. Ministrica Đapo je istakla da vaučer nije prenosiv, odnosno da ga vi morate iskoristiti, a pravo na iste imaju svi punoljetni građani Federacije BiH.

- Osnovi razlog zašto smo krenuli u ovakvu realizaciju vaučera jeste da je država kao jedan od svojih prioriteta stavila i digitalizaciju sektora. Danas je izašla odluka Vlade FBiH za e-platforme koje nude turističke pakete. Mi ćemo za 15 dana objaviti koje su se platforme prijavile da budu posrednik za vaučere između Vlade i građana - kazala je ministrica Đapo i dodala:

- Ideja je da se koriste isključivo za Federaciju tako da se novac građana vraća u privredu. Platforme će dobiti novac odmah, a građani kad kliknu na određeni paket, kada rezervišu određene hotele, karticom će platiti dio.

Upitana do kada program traje, Đapo odgovara:

- Moramo završiti sa procedurama i nadam se da ćemo krajem jula krenuti sa ovim programom koji će trajati do 31. decembra. Nije moglo ranije zato što je budžet usvojen tek krajem marta. Ali nije kasno jer će se ovim produžiti sezona i mnogo će ljudi vaučere koristiti i za zimovanje.

Ministrica Đapo istakla je da su turistički radnici veoma zainteresovani za ovaj program i da su svjesni da putem ovih platformi mogu ponuditi svoje pakete. 

- Mislim da ćemo uspjeti sa ovim projektom - poručila je ministrica Đapo za N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.