SABORNA CRKVA

BiH: U Tuzli obilježeno 140 godina postojanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegova svetost patrijarh srpski Porfirije. Anadolija

E. T. / Anadolija

26.6.2022

U Tuzli se danas obilježava 140 godina postojanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, javlja Anadolu Agency (AA).


Obilježavanju je prisustvovao i Draško Stanivuković. Anadolija

Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli građena je osam godina, u periodu od 1874. do 1882. godine. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2007. godine proglasila je crkvu nacionalnim spomenikom BiH. Predstavlja jednu od najljepših i najbolje očuvanih pravoslavnih crkava, ne samo u Tuzli nego i na širim prostorima sjeveroistočne BiH. Već 170 godina sjedište Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine tuzlanske poručili su kako obilježavanje ovog jubileja doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti srpskog življa u Tuzli i očuvanja srpske kulturne baštine.


Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine tuzlanske poručili su kako obilježavanje ovog jubileja doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala. Anadolija

Obilježavanju je prisustvovao i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke koji je istakao da je Grad Banjaluka podržao obnovu ovog Hrama, a da je podrška upućena i za obnovu Crkve u Mostaru. Prema njegovim riječima, Banjaluka je i prvi grad koji će obezbijediti sredstva za legalizaciju svih vjerskih objekata.

Obilježavanju je prisustvovao i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.