DIREKTOR ZAVODA

Zijad Neimarlija za "Avaz" o tek izgrađenom putu kojeg je uništilo klizište: Cesta će biti puštena u septembru

Radi se o 2.600 metara dužine na jednom vrlo nepristupačnom terenu probijanja trase, kazao je Neimarlija

Piše: A. Ovčina

29.6.2022

Zijad Neimarlija - Avaz
Dionica regionalnog puta Donji Kakanj - Kondžilo - Avaz
Pojavilo se klizište - Avaz
Dvije faze izgradnje - Avaz
Na području općine Kakanj - Avaz
+1

Dionica regionalnog puta Donji Kakanj - Kondžilo završena je prošle godine u avgustu, međutim, još uvijek nije puštena u promet. Osim toga, pojavilo se klizište pa je cesta dijelom uništena.

Kako je za portal "Avaza" kazao direktor Zavoda za planiranje i izgradnju Općine Kakanj Zijad Neimarlija izgradnja ove saobraćajnice trajala je dvije godine. 

- To je radni naziv te saobraćajnice, gdje su u te dvije godine izgradnje imali faznu izgradnju. Prva godine bila je faza gdje su se radili grubi radovi, gdje su probili trasu, da bi nakon toga naredne godine radili pripremu za asfalt i asfaltirali tu saobraćajnicu - rekao je Neimarlija. 

Dodao je da su imali ulaganje sredstava sa više nivoa.


Proizvodni pogoni

- Prije svega to je bilo od kantonalnog ministarstva za prostor i uređenje. To je bilo nekih milion KM ukupno. Donacija je bila od Cementa Kakanj, Rudnik mrkog uglja Kakanj i privredni subjekti koji rade na tom dijelu, egzistiraju, dakle imaju svoje proizvodne pogone - rekao je Neimarlija. 

Dodaje da je na osnovu takvog sporazuma završena prva faza radova. 

Ističe da je do odrona došlo nakon svih radova.

- Mi smo nakon toga radili elaborat preko Federalnog zavoda za geodeziju za sanacije klizišta gdje smo prije par dana imali sjednicu Općinskog vijeća, gdje smo u međuvremenu opet dobili od Kakanj Cementa nekih 100.000 KM, tako da ovih dana vrlo brzo idemo u javnu nabavku – ističe on.

Naglasio je da bi nakon toga činili tehnički prijem te dionice i predali je Kantonalnoj direkciji za ceste obzirom da su oni zaduženi za regionalne ceste.

- Nakon izgradnje bit će regionalna cesta na tom dijelu - kazao je on. 


Vrijednost projekta

Istakao je da je iznos koji je uložen u ovaj projekat oko cca 2 i po miliona KM.

- Radi se o 2.600 metara dužine na jednom vrlo nepristupačnom terenu probijanja trase. To je vrlo jedna specifična izgradnja i tu smo radili još nekih objekata, propuste za vodu - kazao je Neimarlija.

Dodao je da bi cesta u promet trebala biti puštena nakon provedene procedure. Is

- Nisu to veliki radovi, koliko zahtjevaju postupak nabavke koji traje 60-tak dana. Objavi se javni poziv, nakon toga izvođači su se prijavili, ugovor, potpisivanje ugovora, a ako nema žalbe, to je 60-tak dana - poručio je.

Na pitanje o dionici puta Tršće kazao je da je taj put rekonstruiran.

- Ovo pitanje se veže za isto. Radili smo rekonstrukciju. Rekonstrukcija klizišta je bila. Put za Tršće je u funkciji već sedam, osam godina – rekao je direktor Zavoda za planiranje i izgradnju Općine Kakanj za portal "Avaza". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.