PREVIRANJA

Duboka neslaganja između NiP-a i Naše stranke: Ko krši "Sarajevski dogovor" i koalira sa SDA

Svjesni smo da smo previdjeli da dodamo odjeljak o sujetama, koji je očito bio potreban, kažu iz Naše stranke

Burna dešavanja na sjednici OV u četvrtak. Avaz

Piše: E. Ma.

31.7.2022

Principi koje su dogovorile stranke trojke prilikom preuzimanja vlasti u Kantonu Sarajevo na klimavim su nogama, što je najočitije na sjednicama Općinskog vijeća (OV) Centar.


Poruka građanima

Neslaganja u ovoj općini kulminirala su nakon što je Ira Adilagić, koja je napustila Našu stranku, dala ostavku na mjesto dopredsjedavajuće OV, a na tu funkciju imenovana Marijana Podrug-Arapović (Narod i pravda).

Taj potez nije se svidio vijećnicima SDP-a i Naše stranke, koji su ustvrdili da je NiP mlađa sestra SDA te da je ta odluka donesena uz podršku opozicionih vijećnika iz ove stranke.

No, na protekloj sjednici, pak, iz NiP-a su rekli da je na snazi nova koalicija u Centru, i to SDP – Naša stranka – SDA, a ključni sukob desio se zbog Ćamila Osmanagića Cuce, savjetnika Srđana Mandića.

Predsjedavajući Sejad Đozo (NiP) podnio je inicijativu da, shodno zakonu koji je donesen u Skupštini KS, budu ukinute savjetničke pozicije te je tom prilikom pitao i je li tačno da neki Mandićevi savjetnici primaju plaće iz budžeta, a koje iznose i do 3.000 KM.

Iz NiP-a su dodali kako SDP i Naša stranka nastavljaju koračati putem koji je utkao prethodni načelnik Nedžad Ajnadžić, dok iz Naše stranke okrivljuju vijećnike NiP-a koji su napustili sjednicu.


Napad na Mandića

- Napuštanje sjednice nije samo poruka svima u sali nego i onima koji su ih birali. NiP poručuje da samo silom može pokazati moć. Ne žele raspravljati o gorućim pitanjima bitnim za društvo. Zbog toga ne čudi negodovanje javnosti zbog metoda kojima se koriste NiP i njihovi sateliti - poručili su iz Naše stranke.

Također, iz Naše stranke su poručili da osuđuju verbalne napade na načelnika općine Centar Srđana Mandića te pozivaju NiP na vraćanje “Sarajevskog dogovora”, koji je osnova u svim gradskim općinama.

- Svjesni smo da smo previdjeli da u “Sarajevskom dogovoru” dodamo odjeljak o sujetama, koji je očito bio potreban, ali nismo očekivali da će emocije biti okidač za opstrukcije sjednice na kojoj se, između ostalog, trebalo razgovarati i o dugoročnom razvoju naše općine, kao i o rekonstrukciji glavnog terena stadiona Koševo. Srećom, brzom reakcijom načelnika Mandića osigurali smo novac Fudbalskom savezu BiH za Koševo - saopćili su iz Naše stranke.

Sjednica koja je u četvrtak prekinuta zbog nedostatka kvoruma nastavljena je u popodnevnim satima nakon održanog Kolegija.


Kapo: Podrška dobrim idejama. Avaz

Kapo: Zbog politikantstva ispaštaju građani

Kanton je previše opterećen zbog ovakvih odnosa unutar trojke koja je na vlasti te, s druge strane, zbog otvorenih konflikata vladajućih stranaka sa SDA. Sve smo to mogli vidjeti na posljednjim sjednicama OV Centar. Kazao je ovo za „Avaz“ Amer Kapo, generalni sekretar SBB-a i vijećnik u OV Centar.

- Nažalost, zbog ovakvog politikantstva najviše ispaštaju građani. Vidjeli smo da odnosi u trojci nisu najčistiji. Ima tu mnogo borbe za pozicije, svega onoga čega su se građani Sarajeva nagledali posljednjih decenija. Nadam se da će to riješiti, jer građani ne zaslužuju ovakvu vlast. SBB će podržati sve dobre ideje i odluke, bez obzira na to s koje strane dolaze, koje donose dobrobit stanovnicima, naš nijet je iskren i građani su nam prioritet, jer je mučno više gledati da se neke stvari ne rješavaju zbog sitnih političkih poena - istakao je Kapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.