OTKRIVAMO

Skoro dva mjeseca od devastacije Partizanskog groblja Mostar: Tužilaštvo zatražilo angažman FUP-a i OSA-e

Potez Federalne vlade, stavljanje u isti paket Partizanskog i tzv. Groblja mira, sraman je, kaže Đulić

Đulić: Nijedan slučaj nije riješen. Avaz

Piše: M. Sm.

8.8.2022

Ni nakon skoro dva mjeseca, koliko je prošlo od devastacije Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, remek-djela velikog arhitekte Bogdana Bogdanovića i nacionalnog spomenika BiH koji je skoro do temelja uništen, počiniocima nema traga.


Provođenje istrage

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona su podsjetili da su, odmah po saznanju za navedeni događaj, formirali predmet i naložili istražiteljima Policijske uprave (PU) Mostar hitno poduzimanje svih neophodnih mjera i radnji s ciljem otkrivanja počinilaca ovog krivičnog djela.

Nakon što su, naveli su, zaprimili izvještaj PU Mostar, “protiv nepoznatog počinitelja ili počinitelja povodom navedenog događaja na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, donesen je nalog o provođenju istrage protiv nepoznatog/ih počinitelja“.


Partizansko spomen-groblje: Skoro svih 700 ploča razbijeno. Avaz

- Zatraženo je da se Federalna uprava policije (FUP) uključi u rad na slučaju te su od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH zatražene sve informacije kojima eventualno raspolaže - otkrili su nam iz Tužilaštva HNK te dodali da, u saradnji s MUP-om HNK, nastavljaju s istragom.

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a, podsjeća da u proteklih 30 godina, od prvog devastiranja Partizanskog spomen-groblja sve do danas, nijedan slučaj nije riješen.

- Cilj je bio da vrijeme učini svoje i da zaboravimo, ali ovaj put poručujem, kako Crnogorci kažu, „ćerat ćemo se.“ Bez pojedinaca iz politike i sigurnosnih policijskih struktura koji ih štite nemoguće je ovo uraditi. Stoga, drago mi je da će se u istragu uključiti FUP i druge agencije, mi smo to odavno tražili. Jer, bez kvalitetne istrage, ali i zaštite, besmisleno je bilo kakvo obnavljanje - kaže Đulić.


Perfidna igra

Upravo je Vlada FBiH za obnovu Partizanskog groblja odobrila 200.000 KM, ali, čak, 100.000 KM više za Memorijalni centar Groblje mira - Bile, iznad Mostara, što je podiglo veliku prašinu u javnosti, ali i izazvalo reakciju mostarskog muftije Salema ef. Dedovića

- Taj potez Federalne vlade, stavljanje u isti paket Partizanskog i tzv. Groblja mira, sraman je. Federalna vlada učestvuje u izgradnji groblja ustašama. Može to upakovati kako god hoće, ali hrvatski vojnici u Drugom svjetskom ratu su bili dominantno ustaše. Da su taj novac usmjerili ka Udruženju, mi bismo se zahvalili i vratili im ga. To je perfidna igra i ono o čemu mi stalno govorimo, a to je da, zapravo, živimo u neofašističkom društvu - ističe Đulić.

Inicijativa bez podrške

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na 19. sjednici nije podržala zastupničku inicijativu Edite Đapo (SBB) kojom se zadužuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) da preuzme dužnost čuvanja i zaštite objekta Partizansko groblje u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.