SVE POD KONTROLOM

Doktorica Jasminka Smlatić-Muhadžić tvrdi: U BiH nema straha od dječije paralize

Nema nikakvih problema kada su te bolesti u pitanju

Dr. Smlatić-Muhadžić: Nema mjesta za brigu. Avaz

Piše: Z. Karić

28.8.2022

Prema pisanju pojedinih medija, nakon koronavirusa i majmunskih boginja, sada nam prijete bolesti koje su već odavno iskorijenjene, a koje pogađaju djecu.

Ovi mediji navode kako je navodno zbog nevakcinacije moguć povratak dječije paralize te se da u nekim zemljama svijeta bolest već pojavila.

Srž problema

Ove navode demantirala je za „Avaz“ mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, pedijatrica koja kaže da je situacija, kada su u pitanju dječije infektivne bolesti, pod kontrolom i da se roditelji ne trebaju brinuti.

- Ako se djeca ne vakcinišu, onda nam prijeti epidemija svake od bolesti koja se zaustavlja vakcinama. Nema ništa izdvojeno. To je jednostavno, nevakcinisanjem se otvaraju vrata svim zaraznim bolestima. To je srž problema. To da se pojavila dječija paraliza je samo rekla-kazala - govori dr. Smlatić-Muhadžić.

Doktorica dodaje kako nema mjesta tim pričama te da je u Bosni i Hercegovini situacija stabilna kada su u pitanju ove bolesti, ali i vakcinacija.

Samo priče

- Mi smo još stabilni kada su te dječije infektivne bolesti u pitanju. Zakačili se ljudi za dječiju paralizu, mogli su se isto tako zakačiti za bilo koju drugu bolest. Sve je uredu i nema nikakvih problema niti mjesta za bilo kakvo dizanje panike - kaže dr. Smlatić-Muhadžić.

Virus napada nervni sistem

Dječija paraliza je zarazna virusna bolest koju izaziva jedan tip enterovirusa poznat kao poliovirus (PV), a kolonizira gastrointestinalni trakt (crijeva). Prenosi se s čovjeka na čovjeka, i to putem fekalno-oralne rute, ali i kontaminirane vode i hrane. Iako, kao većina enterovirusa, kolonizira probavni sistem i tu se replicira, putem krvi i limfnog sistema napada nervni sistem i izaziva paralizu. U nekim slučajevima infekcija prođe bez nekih velikih posljedica. Međutim, nekad, u oko 5 slučajeva na 1.000 oboljelih, dolazi do razvoja akutne flacidne paralize, kada mišići postaju slabi i na kraju paralizirani. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.