"TO JE ŽALOSNO"

Vlado Rogić, član CIK-a: U biračkim odborima su ljudi koji ne znaju da imamo Parlamentarnu skupštinu BiH i Federacije BiH

Dodao je da će izvršiti analizu te da će sagledati sve propuste članova biračkog odbora i kažnjavat ćemo gdje je očigledan propust

Vlado Rogić: Očigledni propusti. A. Kukić

A. K.

7.10.2022

Vlado Rogić na današnjoj konferenciji Centralne izborne komisije rekao je da je zakonom propisano kad i u kojoj situaciji član biračkog odbora može biti zamijenjen.

- Ne vjerujem da, ako se neko žalio na bolest, predsjednik biračkog odbora nije dozvolio da se član zamijeni. Tačno je da je dug proces, da se u šest dolazi i do 6-7 sutradan ujutro treba zadržati koncentraciju. Članovi biračkog odbora su tu da prebrojavaju, a predsjednik odbora upisuje podatke - rekao je Rogić. 

Dodao je da će izvršiti analizu te da će sagledati sve propuste članova biračkog odbora i kažnjavat ćemo gdje je očigledan propust.

- To se najviše na biračkim mjestima događa jer se članovi biračkih odbora predlažu od strane stranaka. I tu ćemo analizu izvršiti, koliko političkih stranaka nije dostavilo prijedloge i obrasce biračkih odbora. Trebaju dostaviti najkvalitetnije osobe. Tu se vrši selekcija u političkim strankama i oni koji imaju više znanja idu u promatrače nego u članove biračkih odbora. Onda na terenu imamo ljude koji ne znaju da imamo Parlamentarnu skupštinu Federacije BiH i BiH. Žalosno je bilo slušati članove izbornih komisija s čime se sve susreću. Političke stranke bi trebale dati najkvalitetnije osobe - rekao je Rogić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.