NJU DELHI

Delegacija DKPT-a predvođena direktorom Vilićem učestvovala na Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Indiji

Na ovoj Skupštini pokrenuta je i izrada prvog INTERPOL-ovog izvještaja o globalnim trendovima kriminala, koji će sadržavati informacije prikupljene od 195 zemalja članica

Ovogodišnja Skupština INTERPOL-a okupila 720 predstavnika iz 166 zemalja članica. DKPT BiH

E. Ć.

21.10.2022

Delegacija Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH na čelu sa direktorom Mirsadom Vilićem predstavila BiH na 90-om zasjedanju Generalne skupštine INTERPOL-a koja se održala u Nju Delhiju od 18. do 21. oktobra.

Premijer Indije Naranda Modi, na otvaranju Skupštine saopćio je da stvaranje sigurnijeg svijeta je zajednička obaveza, i istakao je da "ako sile dobra sarađuju, sile zla neće moći da funkcionišu".

Ovogodišnja Skupština INTERPOL-a u Nju Delhiju okupila je 720 predstavnika iz 166 zemalja članica INTERPOL-a, čija glavna tema zasjedanja je bila kako ojačati INTERPOL-ovu globalnu platformu za unapređenje globalne i regionalne sigurnosti.


Vilić predvodio delegaciju DKPT-a. DKPT BiH

Na ovoj Skupštini pokrenuta je i izrada prvog INTERPOL-ovog izvještaja o globalnim trendovima kriminala, koji će sadržavati informacije prikupljene od 195 zemalja članica. Također je izabran i novi podpredsjednik INTERPOL-a za Evropu te delegati za Afriku.

Delegacija BiH je u okviru Generalne skupštine održala više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima i direktorima policija zemalja regije sa ciljem unapređenja policijske saradnje i njenim modalitetima, naročito u pogledu sigurnosnih izazova.

Na marginama Skupštine delegacija je održala niz sastanaka sa predstavnicima Turske, Kine i Belgije, Egipta i dr., gdje je istaknuta odlična saradnja sa policijama navedenih zemalja.

Delegacija je također učestvovala i na radionici "Novi globalni principi u kriminalu i terorizmu : Saradnja policije za sigurniji svijet".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.