REAKCIJE

Politički analitičar Velizar Antić za "Avaz": CIK zauzima stav da je bilo "kraduckanja", ali da to "kraduckanje" ne utiče na konačne rezultate

Ovo je očekivana odluka CIK-a s obzirom na metodologiju koju primjenjuju u ovoj instituciji, kazao je

Piše: A. Bajramović

27.10.2022

Velizar Antić: Ko je pratio saopćenja mogao je ovo predvidjeti. AVAZ

Ko je detaljnije pratio saopćenja CIK-a u prethodnom periodu mogao je pretpostaviti da će odluka biti upravo ovakva, kazao je za "Avaz" politički analitičar Velizar Antić.

Manipulacija izbornim ciklusom

- Ovo je očekivana odluka CIK-a s obzirom na metodologiju koju primjenjuju u ovoj instituciji. Jasno je da je manipulacija čitavim izbornim ciklusom bila izuzetno velika i da je on u velikoj mjeri kontaminiran lošim uticajem vladajućih političkih partija. Međutim, ako znamo da CIK zauzima stav da je bilo „kraduckanja“, ali da to „kraduckanje“ ne utiče na konačne rezultate, sasvim je jasno da su morali da donesu ovakvu odluku – pojašnjava Antić.

Na pitanje kako izaći iz košmara u kojem iz jednog u drugi izborni ciklus svjedočimo istim načinima krađa i mahinacija, a potom žalbi i protesta, Antić naglašava da iz cijele ove priče treba izvući pouku.

Pitanje volje najvećih političkih partija

- Prijeko nam je potreban izborni zakon koji bi omogućio da stvarna volja naroda bude pretočena u mandate, a ne da sudbinu izbora i volje naroda odlučuju brojači. Mislim da je ovdje samo pitanje volje najvećih političkih partija u BiH da donesu nekoliko odluka koje bi u tehničkom smislu garantovale da će zloupotreba u izbornom procesu biti mnogo manje nego što je to slučaj sada. Međutim, upravo ovim najvećim političkim partijama najviše i odgovara da ostane ovakvo stanje jer one imaju najveće koristi od mogućnosti da manipulišu i prekrajaju volju naroda. Mislim da bi svi kao društvo trebali da izvršimo veliki pritisak na one koji donose odluke da je krajnje vrijeme da se prestane sa manipulacijama na izborima i da oni zaista i postanu demokratski i fer. Ako su velike i vladajuće političke partije sigurne u svoju snagu i u podršku naroda, ne vidim problem da i one budu za donošenje novih pravila koja bi omogućila fer izbore – ističe politički analitičar Velizar Antić.

On očekuje da u ovu borbu budu uključene prije svega opozicione partije i nevladin sektor, te naglašava da, ako se cijela afera u vezi Općih izbora brzo zaboravi, onda ni narednih deset godina neće biti dovoljno za uvođenje novih pravila kao preduvjeta fer izbore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.