BRUKA I SRAMOTA

Leteći cirkus CIK-a: Pranjić je potpredsjednik RS... Ili je možda ipak Begić, ko će ga znati

Ko više može imati ikakvog povjerenja u izborni proces u kojem dva ciklusa brojanja pokažu potpuno različite rezultate

Suad Arnautović: Predsjendik CIK-a. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

27.10.2022

Ivan Begić kao nezavisni kandidat ili Davor Pranjić kao kandidat HNS-a? Ko je potpredsjednik Republike Srpske? Teško je reći. Naime, CIK je nakon prvobitnog brojanja rekao da je potpredsjednik Pranjić. Onda je zbog žalbe opozicije i prijavljenih brojnih nepravilnosti, CIK odlučio da ponovi brojanje rezultata izbora za predsjendika RS. Ali ne zbog Pranjića i Begića, nego zbog Milorada Dodika i Jelene Trivić. Onda su ponovo prebrojali glasove. Pa ustanovili da Milorad Dodik jeste pobjednik.



No, usput su ustanovili da Senad Bratić kao kandidat Pokreta Država nije popredsjednik Republike Srpske, nego je to nezavisni kandidat Ćamil Duraković. Istovremeno su na današnjoj sjednici objavili da je također i Ivan Begić izabran za hrvatskog potpredsjednika, da bi u toku same sjednice povukli svoju objaveui rekli da je to ipak Pranjić.

Begić ili Pranjić, u ovom slučaju se teško ne složiti sa Željkom Cvijanović da je CIK cirkus.



Ovi izbori predstavljaju još jednu blamažu za CIK, ali i za bh. društvo u cjelini. Jer ko više može imati ikakvog povjerenja u izborni proces u kojem dva ciklusa brojanja pokažu potpuno različite rezultate i gdje na samoj sjednici CIK-a dobijamo kontradiktorne podatke o tome ko je pobjednik u utrci zbog koje se uopće i nisu prebrojavali glasovi.

Naravno, svemu tome prethodi činjenica da građani BiH na izborima glasaju kao da žive u 19. stoljeću, ručno zaokružujući kvadrate, koji potom dolaze u ruke biračkih odbora biranih, apsurda li, od političkih stranaka.


I kakav u konačnici može biti rezultat takvih izbora? Ne znamo, jer očito ne znaju ni u CIK-u, ali cirkus je zagarantovan. Stoga, ako u na sljedećim izborima ne bude elektronskog glasanja ili, barem, eloktronskog skeniranja listića, nema smisla da ovakvih izbora uopšte i bude.

Jer dok Dodik čini sve da potkopava institucije BiH tamo gdje vlada i državu učini što nefunkcionalnijom, i one institucije nad kojima laktaški vožd nema kontrolu svojom nesposobnošću i diletantizmom kao da čine sve da potvrde Dodikove teze o Bosni i Hercegovini kao nefunkcionalnoj državi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.