NJUJORK

Završen sastanak Vijeća sigurnosti UN-a: Produžen mandat EUFOR-a, Alkalaj napao Šmita

Za odluku je glasalo svih 15 članica Vijeća sigurnosti

Sa Vijeća sigurnosti UN-a. Printscreen

H. J. I.

2.11.2022

U Njujorku je završio sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. 

Vijeće sigurnosti je produžilo mandat EUFOR-a na godinu dana. Također se raspravljalo o izvještaju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

Ambasador Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a. Printscreen

21:45 Sastanak je završen. 

21:38 Ambasador Hrvatske u vijeću sigurnosti UN-a je na početku svog obraćanja istakao da je predizborna kampanja u BiH bil obilježena govorom mržnje. 

- Hrvatska podržava rad i djelovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita. Teška politička i ekonomska situacija može zaustaviti građane BiH i može zaustaviti dalji prosperitet zemlje. 

Zato Hrvatska pozdravlja preporuku da BiH bude zemlja kandidat za članstvo u EU. Predstavnik BiH je zaista iznio teške optužbe na račun visokog predstavnika ali i protiv Hrvatske. To zaslužuje opći komentar. Visoki predstavnik zaista zaslužuje našu podršku a ne kritike i optužbe. Sve probleme treba rješavati u duhu saradnje i kompromisa - rekao je i dodao:

- Gospodin Komšić je uglavnom bio izabran a za njega nisu glasali Hrvati. Glasali su taktički, da to ne bude predstavnik kojeg su Hrvati željeli. 

Ambasador Srbije. Printscreen

21:33 Ambasador Srbije u Vijeću sigurnosti UN-a istakao je da Srbija vjeruje da je konsenzus jedini način da se riješe problemi u BiH. 

- Vlada Srbije uvijek ističe da je dijalog ključan u BiH. Svako rješenje postignuto konsenzusom će uvijek omogućiti razvoj i stabilnost zemlje. Srbija će kao i do sada biti posvećena miru, razvoju i bezbjednosti BiH kao i cijelog regiona.

Ambasador Indije u Vijeću sigurnosti UN-a. Printscreen

21:09 Sven Alkalaj je na početku istakao da je važno naglasiti da je BiH kao zemlja domaćin dobro sarađivala sa misijom Althea. 

Zahvalan sam ulozi Irske. Važno je naglasiti da je BiH uživala u operaciji Altehea i saradnji sa institucijama BiH. Želim naglasiti da je situacija u BiH bila stabilan i sigurna dugo vremena. Povod za današnje obraćanje je proteklih šest mjeseci i pogotovo nakon nedavno održanih izbora. Period je bio relativno miran. Čak možemo reći da je predizborna kampanja bila mirnija nego prethodnih godina. Prije nego što vam dam pregled proteklih šest mjeseci BiH, dozvolite da naglasim da je BiH potpisnik mirovnog sporazuma poznat kao Dejtonski sporazum. Sporazum potpisuju učesnici u ratu i taj sporazum je zaustavio konflikt između država. Ovo naglašavam zato što čujem da pojedine države garantiraju da su garantori mirovnog sporazamu. Time žele stvoriti pogrešno okruženje. To predstavlja napad na suverinitet BiH i to je jedan od destabilizirajućih faktora.

Praćenje implementacije civilnog dijela je u rukama visokog predstavnika. To je važno istaknuti jer smo u proteklom periodu vidjeli da pojedi krše mirovni sporazum, pa čak i OHR. Rukovodeći ovim, ured OHR-a je nametnuo dvije odluke o izbornom zakonu. Prva intervencija se desila krajem juna kada su donesene izmjene i dopune Izbornog zakona iako je bilo poznato da je CIK početkom maja objavila održavanje izbora 2. oktobra ove godine. Znajući da su izbori objavljeni visoki predstavnik je donio amandman. Međutim CIK je imao samo dva mjeseca da organizira izborni proces i danas imamo rezultat da je brojanje teško, učinjene su nepravilnosti, bilo je i lažnih izbornih maaterijala.

Druga intevencija je provedena na sam dan izbora nakon glasanja. OHR je nametnuo potpuno nova pravila za delegate gornjeg doma, odnosno zakonodavnog dijela BiH. Donesene su izmjene i dopune zakonodavstva koje spada pod Aneks 10. Da budemo što jasniji navest ću nekoliko elemenata iz kojih možemo zaključiti da je visoki predstavnik postupao mimo svojih ovlasti i dovodeći BiH u stanje destabilizacije gdje je nemoguće nastavit put ka EU i članstvu ka NOTO-u. BiH je utvrđena kao demokratska država. Visoki predstavnik je prekršio taj princip nakon završetka izbora. Prevario je sve glasače. Prevario je sve aktere izbora, stranke i nezavisne kandidate jer bi drugačije napravili svoje liste. Kako BiH može provesti svoje izborne rezultate ako su promijenjeni nakon izbora. Da li to znači da BiH nisu dovoljni za provedbu demokratije - rekao je Alkalaj. 

21:06 Gana ističe da kontinuirana blokada predstavlja prijetnju krhkom miru koji je uspostavljen nakon rata, te pozivaju sve aktere na saradnju. 

20:57 Ambasadorica Velike Britanije pozdravila je na početku jednoglasno usvajanje rezolucije za produženje misije Althea u BiH. 

- Rezultati izbora se moraju provesti brzo i djelotvorno - rekla je. Istakla je da su odluke koje je visoki predstavnik donio bile teške. 

20:52 Indija ističe da je važno da Ured visokog predstavnika radi objektivno sa svim stranama na provedbi Općeg sporazuma za mir. 

Ambasador Albanije. Printscreen

20:47 Ambasador Brazila je istakao da je na osnovu izvještaja njihove ambasade iz Sarajeva da ih brine retorika koja se koristi koja pokazuje nastojanje da se pojačaju etničke podjele. 

- Pozivamo rukovodstvo BiH da se bave mirovnim procesima - rekao je. 

20:44 Država Gabon pozvala je političke aktere u BiH da se uključe u dijalog.

20:41 Ambasador Kine je istakao da je BiH suverena zemlja koja sama treba pronaći svoj put. 

- Kina se uvijek protivila jednostranim odlukama. Mi pozivamo zemlje da se suzdrže od sankcija i uplitanja u unutrašnja pitanja BiH. 

20:34 Predstavnik Albanije istakao je da potpuno podržavaju ulogu visokog predstavnika u BiH. 

- Međunarodna zajednica ne treba olako shvatiti Dodika, on nikada ne propušta da iznese niz kontroverzi. Ne smije mu se dozvoliti da žrtvuje budućnost BiH- rekao je. 


Ambasadorica Rusije. Printscreen

20:27 Ambasadorica Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a istakla je da izvor problema nije RS kako to želi predstaviti Zapad. Za visokog predstavnika u BiH je opet rekla da je "takozvani". 

- Pozivamo na dalje zaustavljanje eksperimentisanja sa državom BiH i njenim narodima. Skrenuli smo nekoliko puta pažnju da povećano djelovanje visokog predstavnika predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti BiH. To samo naizgled rješava određene probleme. To samo vodi do dodatnih problema - rekla je. 

Rekla je da je potrebno posvetiti pažnju izvještaju koji su uputile vlasti iz RS, jer, prema njenim riječima, on govori o pravim problemima u BiH. 

Ambasadorica Norveške. Printscreen

20:23 Predstavnik SAD je odmah na početku svog obraćanja istakao da mu je drago što je jednoglasno usvojena rezolucija da se produži mandat EUFOR-a, te da je to vitalno važna misija za održavanje mira i stabilnosti u BiH. 

- SAD su posvećene cilju mirne i prosperitetne BiH. Potpuno podržavamo njeno pristupanje EU - rekao je ambasador SAD u Vijeću sigurnosti UN-a. 

Dodao je da su duboko zabrinuti zbog navoda da je bilo izbornih prevara na održanim općim izborima posebno u entitetu RS te je pozvao institucije BiH da ovo istraže. Dodao je da SAD podržavaju visokog predstavnika i korištenje Bonskih ovlasti kada on to ocijeni da je potrebno. Također, dodao je da podržavaju Bonske ovlasti koje je nametnuo 2. oktobra. 

20:20 Ambasadorica Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a istakla je da pozivaju novoizabrane lidere na dijalog. Oni su također pozdravili usvajanje rezolucije da se produži mandat EUFOR-a.

20:17 Norveška poziva na dijalog u BiH. Ambasadorica Norveške je istakla da je bezbjednosna situacija u BiH i dalje krhka i da se naša zemlja susreće sa najozbiljnijom krizom u BiH nakon rada. Dala je i podršku visokom predstavniku i njegovoj važnoj misiji u provedbi mira u našoj zemlji. 

Predstavnik Irske u Vijeću sigurnosti UN-a. Printscreen

20:13 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je produžilo mandat EUFOR-a. Mirovne trupe u Bosni i Hercegovini ostaju još godinu dana. Za odluku je glasalo svih 15 članica Vijeća sigurnosti. 

20:10 Prvi se obratio predstavnik Irske u Vijeću sigurnosti UN-a. Ambasador je kazao kako podržavaju Ured visokog predstavnika u BiH, kao i ostanak EUFOR-a u zemlji. Također, pozdravio je i održavanje opštih izbora u oktobru izrazivši "zabrinutost zbog jednostranih poteza koji dovode do etničkih napetosti".

20:05 Usvojena je agenda za današnji sastanak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.