PREDSJEDNICA PDA

Elzina Pirić za "Avaz" o protestima ispred kuće preletača Jakuba Suljkanovića: To je protest građana, koji su nam dali povjerenje

Bilo bi ljudski i pošteno da on vrati mandat PDA, a da svoju dušu nosi u SDA, kaže Pirić

Pirić: Mislim da je svaki revolt, koji je miran, dostojanstven, bez incidenata, prijetnji i svega, pozitivna stvar.. Fena / Raport

Piše: E. Ć. - Al. B.

5.11.2022

Stotine nezadovoljnih građana okupilo se ispred kuće zastupnika u Skupštini TK Jakuba Suljkanovića u Srebreniku. Suljkanović je na minulim Općim izborima osvojio mandat kao član Pokreta demokratske akcije (PDA), a onda je odlučio promijeniti dres i obući onaj od SDA.

Građani se osjećaju izdajnim. Oni su danas izašli na ulicu sa transparentima na kojima piše "Preletač" i oblijepili mu zid kuće. Svoj komentar na situaciju za portal "Avaza" dala je predsjednica PDA Elzina Pirić.

U Tuzlanskom kantonu se desila prodaja poslaničkih mandata, iako im CIK BiH još uvijek nije uručio ni certifikate, kazala je Pirić.

- Zamislite kakva je to politička korupcija, licemjerje i krah demokratije u ovoj državi. Ja sam bila na putu prema Tuzli, gdje je zakazana sjednica kantonalnog odbora kad su me pozvali građani iz različitih opština Tuzlanskog kantona, aktivisti, oni koji su ulagali svoj trud, lična sredstva, žrtvovali porodicu, koji traže svoj mandat nazad – kaže Pirić. za portal "Avaza".


- Ovo je skup javnosti i ljudi koji su nam dali glasove, jer mandati ne pripadaju nama, već pripadaju ljudima koji su dali povjerenje stranci. Jakub Suljkanović nije dobio mandat zato što je Jakub Suljkanović, već što je bio kandidat PDA. I to na broju 3 - ističe Pirić za portal "Avaza".

Pirić navodi da je Suljkanović bio premijer PDA, ministar finansija, a bio je i kandidat za načelnika.

- Ja mislim da je svaki revolt, koji je miran, dostojanstven, bez incidenata, prijetnji i svega, pozitivna stvar. Javnost se mora nekad pobuniti - poručila je Pirić za portal "Avaza".


U PDA očekuju da kandidati koji su promijenili stranački dres vrate mandat stranci, čiji su članovi glasali za promjene u TK, a ne za nastavak vladavine SDA što će se sa dvojicom „preletača“ i desiti. Pisali su, kaže Pirić, OHR-u, Ambasadi SAD, Tužilaštvu BiH i policijskim agencijama.

- Razgovarali smo i sa našim koalicijskim partnerima iz koalicije od osam stranaka, jer ovo nije normalno. Ide kupovina poslanika koji su u Posavskom kantonu, da se razbije, ogroman je novac na terenu. 

Na pitanje da li misli da će Suljkanović vratiti mandat PDA, Pirić odgovara:

- Pa ja i dalje vjerujem da u Jakubu ima dostojanstva i morala i da će on vratiti mandat narodu koji ga je izabrao, jer i on sam zna da je taj svoj mandat dobio prije svega glasovima koje je dobio u Banovićima, više nego u svom Srebreniku i u drugim mjestima. Bilo bi ljudski i pošteno da on vrati mandat PDA, a da svoju dušu nosi u SDA.

Ističe da neće odustati od borbe, jer izbori na ovaj način gube smisao, te očekuju da istražni organi urade svoj posao, ali i da reagira visoki predstavnik. Pirić kaže da PDA ima ugovore sa svojim kandidatima, te da će čekati da glasaju prije nego što pokrenu procese. 

Osim Suljkanovića, iz PDA u SDA je prešao i Senad Alić.

- Isto je i sa Senadom Alićem - dodala je Pirić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.