U FOKUSU

Borba protiv crnog tržišta mora biti prioritet novoizabrane vlasti

Jedan od pokazatelja uspješne borbe protiv crnog tržišta je i uvećan broj izdatih akciznih markica za uvozne duhanske proizvode, kazao je Kovačević

Cigarete koje su se pojavile na tržištu. UIO

Piše: Z. Karić

6.11.2022

Izbori su iza nas, a glasovi se još prebrojavaju. Još nije sigurno kako će na terenu izgledati „matematika“ slaganja vlasti, međutim, ono što je sigurno jeste da će se pobjednici izbora suočiti s manjkom budžetskih sredstava (od oko milijarde) koja se gube na godišnjem nivou zbog crnog tržišta cigareta.


Konkretni planovi

Suzbijanje crnog tržišta duhanom trebalo bi biti u stalnom fokusu i interesiranju donosilaca odluka u BiH. Stranke pozicije ili opozicije u svom programu ovaj problem nisu navodile u kampanjama, što je propuštena prilika jer rad državnih agencija (prvenstveno SIPA, UIO i GP) u suzbijanju kriminala, šverca i crnog tržišta daje rezultate.

Potrebno je da politika prepozna ovaj problem, ne samo deklarativno već i suštinski kroz konkretne planove.

- Iako su nedavno završeni izbori u BiH, pred vlastima stoji mnogo izazova kako bi se pomoglo građanima u ovim teškim trenucima. Jedan od izazova je reforma poreznog sistema, konkretnije segment koji se odnosi na akciznu politiku u Bosni i Hercegovini. Akcize su dio indirektnih poreza i one bi, za razliku od PDV-a, trebale imati jasnu namjenu usmjeravanja. Ovo je poseban problem u slučaju duhana i duhanskih proizvoda, gdje se kompletni iznosi prikupljenih akciza usmjeravaju u tekuću budžetsku potrošnju - rekao je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

S obzirom na navedeno i činjenicu da je nivo poreznog opterećenja na duhan vrlo visok i iznad preporučenog, govori Hadžić, došlo je do povećanja crnog tržišta. S njim je moguće boriti se na način da se odmah po formiranju vlasti kao jedan od prioriteta definira i namjensko usmjeravanje akciza na duhan u zdravstveni sektor i liječenje teško oboljelih, čime bi građani vidjeli koristi od takvog načina usmjeravanja akciza, a u konačnici i od borbe protiv šverca.


Oduzeti sitno rezani duhan. UIO

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva AKCIZA 22 na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo nedavno su oduzeli veću količinu duhana i cigareta koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO.


Uspješna borba

- Rad Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) te s tim u vezi i Sektor za provođenje propisa determiniran je zakonskim propisima koji se odnose na nadležnost UIO, kao i procesnim zakonima vezano za sprečavanje spomenutih pojava, odnosno sprečavanje nelegalne prodaje duhana i duhanskih prerađevina na tržištu u BiH. S tim u vezi, UIO je u proteklom periodu u svojim programima rada suzbijanje navedene pojave prepoznao i uzeo u svom radu kao jednu od prioritetnih aktivnosti, što će biti opredjeljenje i u narednom periodu - kazao je Ratko Kovačević, šef Odjela za komunikaciju i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje.

Smatramo, dodaje dalje, da su rezultati koje je UIO postigao vrlo značajni, a ukoliko bi Uprava imala još bolju podršku nadležnih tijela, rezultati bi mogli biti i bolji. Tu, prije svega, mislimo na zakonsku legislativu kad je u pitanju oporezivanje akcizom duhana i duhanskih prerađevina.

- U proteklom periodu UIO je ostvario značajne rezultate na suzbijanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina te u značajnoj mjeri smanjio crno tržište na cijelom području BiH. Operativne akcije i aktivnosti na suzbijanju nelegalnog prometa odvijaju se kontinuirano, kako samostalno tako i u saradnji s drugim agencijama za provođenje zakona te prekograničnom saradnjom - rekao je Kovačević.

Potrebno je istaći da su dosadašnje aktivnosti već dale rezultate te da tome u prilog ide činjenica da je došlo do porasta cijena na crnom tržištu duhana i duhanskih prerađevina, zbog čega su se razlike između cijena duhana i duhanskih prerađevina koje se prometuju na legalnom i nelegalnom tržištu smanjile.

- Jedan od pokazatelja uspješne borbe protiv crnog tržišta je i uvećan broj izdatih akciznih markica za uvozne duhanske proizvode. Uvećanje je za čak +35,08 posto za osam mjeseci 2022. godine u poređenju s osam mjeseci 2021., što ukazuje na to da je crno tržište po ovom osnovu smanjeno - istakao je Kovačević.


Oduzeta roba

Otvara se novo polje šverca putem nelegalnog e-Commercea. Naime, vanredna situacija u prethodnim godinama uzrokovana pandemijom virusa COVID-19 donijela je i nove načine prodaje razne robe, pa tako i duhana i cigareta, a to je oglašavanje putem interneta, te prodaja i isporuka tako kupljene robe putem pošte. UIO je prepoznao i ovakve aktivnosti kao veoma rizične i već je poduzeo određene korake.

- Između ostalog, u prethodnom periodu smo zatražili informacije i podatke od svih poštanskih operatera koji se bave dostavljanjem pošiljki u BiH. Konkretno, zatražili smo i dobili podatke o finansijskim tokovima i uplatama za lica koja su se bavila online prodajom robe, a na osnovu plaćanja pošiljki “po uzeću”. Nakon toga je urađena analiza i došlo se do imena fizičkih i pravnih lica koja su u prethodnom periodu ostvarila značajna primanja po ovom osnovu te su sada predmet kontrola i provjera - naveo je Kovačević.

Isto tako, a u skladu s mogućnostima, prate se i određene IP adrese s kojih se oglašava prodaja robe, a posebno duhana i cigareta.

Iz Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) naveli su da su u 2021. te u prvih osam mjeseci 2022. realizirali 14 operativnih akcija u kojima je predmet istrage bio nedozvoljen promet cigareta i duhana kao akciznih proizvoda, kojom prilikom su slobode lišene 44 osobe, kada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 17 tona duhana u listu, oko 3.696 kg rezanog duhana,743 kg duhanskog rebra, 3.800 kg korijena duhana, 1.000 kg duhanske folije, 271.749 kutija cigareta bez akciznih markica, 103.000 komada filtera za cigarete, devet velikih mašina za rezanje duhana, 36 malih mašina za punjenje cigareta i 16 vaga.

Izgubljeni novac

Šta možemo napraviti s izgubljenim novcem?

1. Izgraditi 30 novih kilometara autoputa, kompletna dionica autoputa 5C na Koridoru Mostar sjever – Mostar jug;

2. Svakom penzioneru isplatiti još jednu minimalnu penziju;

3. Obnoviti svih pet kliničkih centara i 21 bolnicu u BiH, što nam je u trenutku pandemije od presudnog značaja;

4. Isplatiti 1.600 KM za porodiljske naknade za sve majke mjesečno u prvoj godini porodiljskog odsustva;

5. Pokriti skoro 100 posto ukupnog godišnjeg troška vanjskog duga BiH;

6. Osloboditi 63 posto ukupnog iznosa potrebnog za funkcioniranje svih institucija BiH.


Dobra saradnja na svim nivoima

Kada je u pitanju rad na sprečavanju i suzbijanju nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, SIPA ima izuzetnu saradnju sa svim policijskim tijelima u BiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim nadležnim organima jer se samo na taj način može odgovoriti svim sigurnosnim izazovima, a između ostalog i borbi protiv pojedinaca i organiziranih grupa koje se bave krijumčarenjem akciznih roba. O mjerama koje provodi država u cilju smanjenja ilegalnog tržišta iz SIPA-e ističu da je akcizna politika u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.