BIVŠI DRŽAVNI MINISTAR

Mektić nakon oslobađajuće presude: Sad slijedi nadoknada troškova koju će, nažalost, platiti narod

Od prvog dana sam tvrdio da je sve ovo politički montirano od strane Tužilaštva BiH i ovakva odluka suda je za mene bila potpuno očekivana, naveo je

Dragan Mektić: Od prvog dana govorim da je sve montirano. Armin Durgut/PIXSELL

S. S.

8.11.2022

Nakon što je pravosnažno oslobođen krivice za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, bivši ministar sigurnosti i poslanik SDS u Predstavničkom domu PSBiH, Dragan Mektić razmišlja da traži od države nadoknadu troškova krivičnog postupka.

- Od prvog dana sam tvrdio da je sve ovo politički montirano od strane Tužilaštva BiH i ovakva odluka suda je za mene bila potpuno očekivana. Je**ga sad slijedi nadoknada troškova koju će, nažalost, platiti narod, a ne oni koji su montirali - napisao je Mektić na Twitteru.

Njegova objava je uslijedila nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Mektić, Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija, oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Sud BiH je prvostepenom presudom od 17. marta oslobodio Mektića i ostale optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog oko 198.000 eura, a koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine. 

Sud je zaključio da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od devet tačaka optužnice koja ih tereti da su iskoristili službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist. Golijanin je bio optužen u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "INZA" iz Sarajeva. Na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Tvit Dragana Mektića. SCREENSHOT

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.