SLOBODA MEDIJA

Novinari u RS protiv kriminalizacije klevete: Opasno oružje u rukama vlasti

Iz Udruženja novinara RS poručili su da će se preciznije odrediti kada se pogleda tekst zakona

Iz novinarske zajednice podsjećaju da je naša zemlja prva u regionu dekriminalizovala klevetu. BHRT

H. J. I.

17.11.2022

Kriminalizacija klevete suzit će demokratski prostor i ugušiti postojeće slobodne medije jer bi mogla biti alatka u rukama vlasti protiv tačnih i istinitih informacija koje se njima ne sviđaju. Ovo je stav predstavnika Kluba novinara Banja Luka koji smatraju da bi se uvođenjem klevete kao krivičnog djela podstakla i autocenzura u medijima.

- Posebno u ovako razrušenom pravosuđu kakvo je u Republici Srpskoj, koje sada nema ujednačenu praksu kada presuđuju za klevetu dok je ona još uvijek samo prekršaj, gdje imamo da isti sudovi u istom predmetu različito presuđuju - navodi Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.


Rezultat kompromisa

Incijativa izrade seta zakona koji bi tretirali širenje lažnih informacija, govor mržnje, ali i kriminalizaciju klevete i proširenje krivičnog djela protiv ustavnog poretka potekla je od predsjednika RS Milorada Dodika. Njegov savjetnik tvrdi da RS neće odstupiti od evropskih standarda u izradi zakonskih rješenja.

- Ovakva rasprava u inicijalnoj formi izrade takvih zakonskih rješenja pokazuju našu transparentnost i namjeru da sva rješenja koja budemo usvojili budu rezultat jednog drugog kompromisa i razumijevanja da imamo trenutno jedan eldorado ne samo medija nego eldorado u javnom prostoru u kojem su ljudi izloženi raznim opasnostima i ucjenama, reketiranjem od strane pojedinaca - kaže Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika RS i pravnik.

Iz Udruženja novinara RS poručili su da će se preciznije odrediti kada se pogleda tekst zakona.


Ograničavanje slobode govora

- Principijelno i Udruženje novinara RS je protiv bilo kakvog ograničavanja slobode govora, prava medija, pogotovo ako se proširi mogućnosti da novinari završe u zatvoru i principijelno jesmo protiv toga. Međutim, treba podsjetiti da verbalni delikt kod nas postoji. Nametnuo ih je visoki predstavnik i mnogo naših kolega je u istražnim postupcima i prijeti im kazna od 3-6 godina - kaže Branimir Đuričić iz Udruženja novinara RS.

- Ja mislim da se istine niko ne boji, kako se sa jedne strane pokušava inputirati, ali se bojim lošeg sistema. Korumpiranih sudija, sudija koje možda nisu dovoljno upućeni u rad medija - ističe Aleksandar Stojanović, izvršni urednik portala Banjaluka.net.

Iz novinarske zajednice podsjećaju da je naša zemlja prva u regionu dekriminalizovala klevetu te da se pozivanje na evropske prakse ne može porediti sa našim prilikama s obzirom i na razlike u demokratskoj razvijenosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.