SUD BIH

Potvrđena optužnica protiv Kerima Lučarevića u slučaju Dobrovoljačka

Lučarević se optužnicom tereti da nije preduzeo ništa da spriječi počinioce koji su zlostavljali zarobljenike

Kerim Lučarević: Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv. Arhiv

A. Č.

22.12.2022

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Kerima Lučarevića koja ga tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, piše.

Lučarević se tereti da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, nije preduzeo nužne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je, kako se navodi u optužnici, za ista krivična djela znao ili je mogao znati.


Nije preduzeo ništa da spriječi počinioce

Pored toga, Lučarević se optužnicom tereti da nije preduzeo ništa da spriječi počinioce koji su zlostavljali zarobljenike u prostorijama FIS-a, Štaba TO-a RBiH u zgradi Predsjedništva RBiH i na petom spratu Centralnog zatvora, i da su u tome, kako se navodi u optužnici, učestvovali njemu podređeni vojni policajci.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva, u Dobrovoljačkoj ulici je 3. maja 1992. ubijeno osam osoba sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjene su 24 osobe, te zarobljeno više desetina vojnika i civila, koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u tri objekta u Sarajevu.


Podignuta optužnica

Tužilaštvo BiH je prije nekoliko mjeseci podiglo optužnicu protiv nekadašnjih političkih, vojnih i policijskih funkcionera - Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška - zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici te je u ovom predmetu nedavno i počelo suđenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.