NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Čeka se ministar za izbjeglice

Vlada Federacije BiH u četvrtak će odobriti zahtjev kompanije "Energoinvest" da prodajna cijena plina u FBiH bude niža za 9,6 posto

Piše: Avaz.ba

11.1.2023

Naslovnica "Dnevnog avaza". Avaz

U današnjem izdanju "Dnevnog avaza", najtiražnijeg dnevnog lista u BiH čitajte: Čeka se ministar za izbjeglice.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, i zvanično je kandidat ove stranke za šefa bh. diplomatije, odnosno ministra vanjskih poslova BiH. Ovu informaciju za portal “Avaza” potvrdio je jučer Aljoša Čampara, član Predsjedništva NiP-a.

Donosimo i priču gdje je uhapšen Mustafa Vrabac, uposlenik Tužilaštva BiH. Naime, prema nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-ova KS i RS uhapsili su prekjučer, što je „Avaz“ prvi i objavio, uposlenika ove pravosudne institucije Mustafu Vrapca, koji je osumnjičen da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog. On je uhapšen u sarajevskom SCC-u.

Komentar dana napisala je Meliha Smajkić: Plaće moraju rasti!?

Među morem loših vijesti konačno stižu i neke lijepe i pozitivne. Niža cijena nafte i pad vrijednosti dolara donijeli su olakšanje tako da će građani uskoro plaćati jeftinije grijanje. Vlada Federacije BiH u četvrtak će odobriti zahtjev kompanije “Energoinvest” da prodajna cijena plina u FBiH bude niža za 9,6 posto u odnosu na dosadašnju, što je vijest koja je obradovala građane koji su posljednjih mjeseci opterećeni raznim poskupljenjima.

Politički analitičar Dušan Janjić oštro je reagirao na obilježavanje neustavnog dana RS u Istočnom Sarajevu. Kazao je i kako je Dodik prešao granicu. Deveti januar posljednjih godina je problem, ali ovoga puta neumjesna policijska parada te dodjela ordena Vladimiru Putinu predstavljaju nešto neprimjereno, za što se može reći – i ako je od Dodika, previše je.

Ličnost dana je Igo Loris. Francuski golman i dosadašnji kapiten “Trikolora” objavio je oproštaj od reprezentacije rekavši kako želi provoditi više vremena sa svojom porodicom.

Na stranama Globusa donosimo priču koja je zapalila Veliku Britaniju. Naime, memoari princa Harja „Spare“ je već na vrhu liste najprodavanijih knjiga na Amazonu u Velikoj Britaniji. Koliki interes vlada za sve ono što Hari otkriva o britanskoj kraljevskoj porodici, svjedoče redovi pred knjižarama u Londonu i drugim gradovima širom zemlje.

Razgovarali smo i s direktorom JU Domova zdravlja KS Abelom Baltićem koji nam je pojasnio kako su neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine izazvale kolaps u domovima zdravlja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Čekaonice su pune pacijenata koji se najčešće žale na visoku temperaturu, suhi kašalj, bol u grlu, vrtoglavicu, ali i stomačne probleme.

Donosimo i priču o tome hoće li biti spašena zimska sezona? Konačno je snijeg obijelio planinske ljepotice u BiH. Poseban ambijent bio je na Vlašiću, gdje su tokom noći s ponedjeljka na utorak pale veće količine snijega, ali i na drugim bh. planinama.

Loša vijest u trenucima kada hiljade građana napuštaju BiH. Vlada ponovo prevarila porodilje. Naime, već drugi mjesec zaredom nezaposlene porodilje dobivaju umanjeni iznos naknade koja je trebala biti 1.000 KM. Ovi problemi su se pojavili već nakon oktobarskih izbora.

Pred sutkinjom Melikom Murtezić jučer su se Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković Žižan u sudnici Kantonalnog suda u Sarajevu izjasnili da nisu krivi za ubistvo policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Muzičar Elvir Laković Laka otvoreno je za „Avaz“ rekao kako muzika nestaje te da će se okrenuti poljoprivredi. Također, otkrio nam je da priprema i novi album.

U današnjem izdanju "Dnevnog avaza" donosimo i uvijek zanimljivi prilog pun zdravstvenih savjeta "Porodica i zdravlje".

Sjajni rukometaš Enid Tahirović za “Dnevni avaz” najavio je Svjetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj te je istakao kako Skandinavci odlučuju o prvaku. Odmah iza njih svrstao je aktuelnog evropskog viceprvaka Španiju, uprkos činjenici da je znatno podmladila selekciju.

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku: https://avaz.pressreader.com/.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.