RIGOROZNE KAZNE

Šta donose izmjene Zakona o saobraćaju: Policija će oduzimati vozila!

Na udaru su posebno višestruki povratnici

Novo pooštravanje saobraćajnih kazni. Avaz

M. Smajkić

14.1.2023

Da bi u BiH ove godine mogle biti uvedene znatno rigoroznije kazne u saobraćaju, pokazuje činjenica da je u proceduri Prednacrt zakona o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja (ZOSS) na cestama u BiH.

Tako su restriktivne mjere koje se odnose na to da se učesnicima saobraćaja u određenim slučajevima čak može oduzeti automobil, što su ključne dopune tog zakonskog rješenja, već pobudile veliki interes javnosti.

Utjecaj alkohola

Predloženim izmjenama rađenim s ciljem unapređenja stanja sigurnosti saobraćaja i smanjenja broja saobraćajnih nesreća s najtežim posljedicama, ali i postizanja generalne prevencije, posebno su na udaru recidivisti, odnosno oni koji se vraćaju počinjenju prometnog prekršaja.

Štaviše, bit će dovoljna četiri teža prekršaja vozača u dvije godine da policajci na licu mjesta oduzmu automobil. Zanimljivo, vozačima se može izreći i zaštitna mjera trajnog oduzimanja vozila, o čemu bi odlučivao nadležni sud.

Naime, višestrukim povratnikom će se smatrati vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje tri puta pravomoćno prekršajno kažnjen za upravljanje motornim vozilom u saobraćaju na cesti pod utjecajem alkohola u krvi i/ili organizmu više od 1,5 g/kg.

Također, isto se odnosi na vozača koji je upravljao motornim vozilom pod utjecajem opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Među njima su i oni koji su u prethodne dvije godine tri puta kažnjeni za odbijanje provjere o prisustvu alkohola u organizmu, utjecaju opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Primjedbe građana

U istoj ravni su i vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, oni kojima je oduzeta vozačka dozvola, upravljanje neregistriranim vozilom, kao i oni za čija je vozila na vanrednom tehničkom pregledu utvrđena neispravnost za koju je propisano isključivanje iz saobraćaja.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH su nam kazali da zainteresirana javnost može svoje komentare i primjedbe na ovaj prednacrt koji je interresorna radna grupa pripremila dostaviti do 25. januara, putem internet-stranice ekonsultacije.gov.ba.

Naglasak na prevenciji

Ramiz Tiro, sudski vještak saobraćajne struke, pozdravio je predloženo rješenje.

On smatra da je naglasak na preventivnim aktivnostima, počevši od obuke do polaganja vozačkih ispita, edukaciji svih aktera u saobraćaju, preispitivanju signalizacije, dodatnom postavljanju kamera i slično.

Višestrukim povratnikom smatra se i vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje pet puta pravomoćno prekršajno kažnjen za prekršaj upravljanja motornim vozilom brzinom koja više od 30 kilometara na sat premašuje dozvoljenu, piše u prednacrtu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.