ŠEFICA BH. DIPLOMATIJE

Turković u Ankari: Uz jaku Tursku sigurniji je i jači zapadni Balkan

Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, imamo vrlo sadržajne odnose, istakla je Turković

Anadolija

16.1.2023

Uz jaku Tursku i zapadni Balkan je sigurniji i jači, izjavila je u ponedjeljak u Ankari ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, javlja Anadolija.

Turković je nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušoluom (Cavusoglu) izjavila da je Bosna i Hercegovina "mala zemlja hrabrih ljudi" koja ima nesebičnu prijateljsku i partnersku podršku turskog naroda i predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

Napredak Turske raduje BiH

- Zahvalni smo na ulaganju izuzetnih napora za napredak i stabilnost na Balkanu. Kontinuirano jačanje Turske, njene globalne i geopolitičke uloge, kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki napredak nas u BiH raduje. 

Uz jaku Tursku i zapadni Balkan je sigurniji i jači. Bez jake Turske pitanje je šta bi bilo, sigurno ni zapadni Balkan ne bi bio miran - izjavila je Turković.

U tom kontekstu posebnu je važnost pridala je Diplomatskom forumu u Antaliji, koji je kako je kazala, objedinio različite interese zemalja zapadnog Balkana, doprinoseći na taj način sigurnosti čitave regije.

Povezuje nas historija

- Historija povezuje dvije naše dvije zemlje, a vjerujem da dijelimo i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji i NATO savezu. 

Kao što znate, BiH je nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU-u, za nas je to važan korak u pravcu gdje želimo ići. Naravno, svjesni smo da to neće biti lako - rekla je Turković.

Istakla je da Turska ima važnu i konstruktivnu ulogu na zapadnom Balkanu kada su u pitanju investicije te je podsjetila da je u 2021. godini ta zemlja bila drugi najveći investitor u BiH.

- Naravno, ekonomsku saradnju trebamo jačati i tu vidimo snažnu volju s turske strane. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, imamo vrlo sadržajne odnose. 

BiH na prekretnici

Turska ove godine, 29. oktobra, obilježava 100. godišnjicu Republike. Unaprijed čestitamo ovu značajnu godišnjicu i želimo puno uspjeha u budućnosti, želimo čvrstu i jedinstvenu Turske pod vodstvom predsjednika Erdoana - poručila je Turković.

Na kraju se osvrnula i na geopolitičke promjene u svijetu, posebno u Evropi koje, kako je kazala, utječu na situaciju u BiH.

- BiH se nalazi na prekretnici bez formiranja stabilne i široke probosanske koalicije i nastavka reformi. Dakle, sve ovo ukazuje da ulazimo u vrlo neizvjestan politički period - poručila je Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.