SARAJEVO

Potpisan ugovor za Projekat izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Projekat je vrijedan 25 miliona eura, a trebalo bi da bude završen do 31. decembra 2025. godine

Sa današnjeg potpisivanja ugovora. Anadolija

H. J. I.

1.2.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso potpisali su danas ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a za Projekat izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica vrijedan 25 miliona eura. 

Tegeltija je ovom prilikom istakao da je EBRD jedan od najznačajnijih institucionalnih partnera Bosne i Hercegovine.

- Od početka saradnje EBRD i BiH potpisano je ugovor u vrijednosti gotovo tri milijarde eura kroz 211 projekta. Jedan dobar dio tih projekata je realizovan, neki od kredita su vraćeni, a aktivni portfolio koji u ovom trenutku EBRD ima u BiH je 1,4 miljarde eura. EBRD najviše investira u infrastrukturu, a zatim u finansijski sektor - kazao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Jedan u nizu projekata

Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica je, kako je kazao, samo jedan u nizu projekata u oblasti infrastrukture.

- Ovaj projekat spada u projekte "Zelenih gradova", a to znači unapređenje gradskog prijevoza i onih projekata koji ne obuhvataju fosilna goriva. Nadam se da će se ovaj projekat što prije realizovati kako bi opterećenje gradskog saobraćaja bilo manje - rekao je Tegeltija.

Naglasio je da u ovom trenutku pregovaraju sa EBRD-om o još 14 projekata čija vrijednost iznosi više od 417 miliona eura.

Renaud-Basso je izjavila da je Bosna i Hercegovina izuzetno važna za EBRD u smislu projekata i saradnje.

- Mi smo dugogodišnji partner Bosne i Hercegovine. Naši projekti su usmjereni u tri područja. Prvi je infrastruktura, zatim projekti privatnog sektora i projekti Zelene tranzicije. Upravo u okviru ove 'Zelene agende', BiH je jedna od najuspješnijih zemalja u okviru naše inicijative 'Zeleni gradovi'. Četiri grada u zemlji su već uključena i pokazuju neke od najboljih učinaka u okviru ove inicijative. Još će se dva grada pridružiti ovoj inicijativi - kazala je Renaud-Basso.

Urbani razvoj

Izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora za Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica.

- Ovim projektom podrška EBRD-a Kantonu Sarajevo iznosit će 170 miliona eura. Ovim projektom će se produžiti tramvajska pruga što će omogućiti urbani razvoj u tom dijelu Sarajeva. Ovaj projekat sa drugim projektima koje smo realizovali pomoći će da se unaprijede okolišni uvjeti i standard života u Kantonu Sarajevo. Osigurat će se brži i sigurniji prijevoz za građane Sarajeva, smanjiti zagađenje i saobraćajne gužve. Ovo je investicija u budućnost. Mi ćemo i dalje pružati podršku Kantonu Sarajevo kao i cijeloj Bosni i Hercegovini kroz 'zelene investicije - rekla je Renaud-Basso.

Rok otplate kredita za Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža je 15 godina u što je uključeno tri godine grace perioda.

Tramvajska pruga do Hrasnice podrazumijeva izgradnju oko 13 kilometara nove pruge, izgradnju 20 novih stajališta, kao i dvije okretnice, na Ilidži i u Hrasnici.

Projekat izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica ima širi značaj kao što je povezivanje Međunarodnog aerodroma "Sarajevo" koji ima godišnji promet oko 700.000 putnika sa gradom. Projekat bi trebao biti završen do 31. decembra 2025. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.