ISPOVIJEST

Husein Mujanović, nakon izlaska iz zatvora u Srbiji, za "Avaz“: Preživio sam pakao!

Iz „krokodilskih čeljusti“ iščupan Edin Vranj, a Osman Osmanović i ja nismo, zašto majka ne gleda svu djecu na isti način

Mujanović: Optužen za navodni ratni zločin. A, Kukić

25.2.2023

Nekadašnji pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović, koji je u Srbiji osuđen za navodni ratni zločin, pušten je iz beogradskog zatvora 30. januara ove godine.

On je, podsjetimo, uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prijelazu između Srbije i BiH te je odležao četiri i po godine zatvora, na koliko je osuđen drugostepenom presudom.

Prvi mjeseci

Mujanović u ispovijesti za „Avaz“ govori o periodu provedenom u zatvoru nakon što je "otet" na granici. Kaže nam da je veoma razočaran odnosom države prema njemu i da mu to vrlo teško pada.

- Ti prvi mjeseci su bili katastrofalni po mene, vjerujte, da se opet rodim, a da ovo moram da proživljavam, ako bih mogao naručiti da se ne rodim, ne bih se rodio. To je pakao. U Srbiji sam preživio pakao. To je, bit ću otvoren i jasan, fašističko pravosuđe - kazao je Mujanović.

Dodaje da će zauvijek ostati bol i žal što mu sunarodnjaci i predstavnici vlasti nisu pomogli, a mogli su.

- Na kraju krajeva, zašto je iščupan iz „krokodilskih čeljusti“ Edin Vranj, a Osman Osmanović i ja nismo? Šta, majka ne gleda svu djecu na isti način? Sramno je da, ako imate troje djece, jednog hranite i pazite, a dvoje prepuštate neka ih bujica nosi - istakao je Mujanović.

Bez svjetla

Dodaje da uprava zatvora i ljudi koji su radili u zatvoru nisu bili posebno loši prema njemu, ali i da takvo fašističko tužilaštvo i sudstvo nema više nigdje u Evropi.

- Ja sam prvu i drugu noć spavao u neosvijetljenoj sobi na 40 stepeni tog 30. jula 2018. godine. Klupa od metra dužine, bez pokrivača. Sanitarni čvor je bio suh. E, upravo sam ja optužen za takve i slične uvjete u Hrasnici što nisam osigurao, jer ja nisam bio dužan, jer ja ne osiguravam, nego čuvam zatvorenike, a neko drugi je uvjete odredio - zaključio je Mujanović.

Nepravda države

Mujanović je s nama podijelio i ono što mu teško pada u sadašnjem periodu.

- Niko iz vlasti me nije nazvao, ni iz boračkih udruženja, da pita kako sam, kako sve prođe. Nije mi što mi Srbi čine nepravdu, ali što mi moja država čini nepravdu, šta je ovo s našom Bosnom, nemam riječi. Ja nisam branio samo svoju babovinu, branio sam našu Bosnu - kazao je razočarano Mujanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.