ŠEF DIPLOMATIJE AUSTRIJE

Šalenberg: Želim da BiH dođe do toga da joj ne trebaju ni Althea ni visoki predstavnik

Nakon ruske agresije na Ukrajinu mnogo centara prati ovu regiju

Aleksander Šalenberg. A. Kukić

10.3.2023


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) održao je zajednički sastanak sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom (Alexander Schallenberg).

Nakon sastanka medijima se obratio šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg, koji je kazao da je ovo prava prijateljska posjeta i dodao da je za BiH nova prilika tu i da treba da je iskoristiti za članstvo u EU.

Drugačija situacija

- Jesmo mi nakon agresije Rusije u drugačijoj situaciji i puno centara prati ovu regiju. Mi ostajemo predani - rekao je i dodao da su jedna od zemalja koja koristi odliv mozgova iz BiH, jer previše mladih ljudi odlazi.

Rekao je da hoće da izvještaj o napretku BiH bude pozitivan. Austrijanci jesu uključeni u brojne teme i siguran je da će zajedno raditi ubuduće.

Na pitanje novinara šta može međunarodna zajednica uraditi kad se radi o Dodiku i sankcijama.

Nije novo

Šalenberg je rekao da pitanje Dodika nije novo.

- Ja sam imao nekoliko sastanaka s Dodikom i da se brojna pitanja rješavaju EU integracijama - kazao je.

Nakon toga je upitan i o radu visokog predstavnika Kristijana Šmita, a on je kazao da je  posao Šmita jedan od najtežih i da mu se treba pomoći u smislu da njegova intervencija ne bude ovdje potrebna. Ukazao je da mu se posao ne olakšava ali i da ima njihovu podršku.

- Ja želim BiH kojoj ne treba ni Althea ni visoki predstavnik - rekao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.