SARAJEVO

Članovi PBiH primili ministre vanjskih poslova Italije i Austrije

Izrazili su zahvalnost ministrima vanjskih poslova Italije i Austrije na kontinuiranoj podršci

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Sa održanog susreta - Avaz
A. O.

10.3.2023

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonija Tajanija i ministra za Evropu i internacionalne poslove Republike Austrije Aleksandera Šalenberga (Alexander Schallenberg).

Članovi Predsjedništva poželjeli su dobrodošlicu ministrima vanjskih poslova Italije i Austrije te istaknuli da su bilateralni odnosi sa dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Kontinuirana podrška

Izrazili su zahvalnost ministrima vanjskih poslova Italije i Austrije na kontinuiranoj podršci u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine. Posebno su se zahvalili na snažnoj podršci ove dvije zemlje prilikom dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Pozdravili su stavove vlada ove dvije zemlje da europska perspektiva Zapadnog Balkana treba biti prioritet djelovanja EU u budućem razdoblju.

U tom kontekstu ministri Tajani i Šalenberg su kao jedan od glavnih ciljeva posjete Bosni i Hercegovini istaknuli ubrzanje europskog puta naše zemlje. Naglasili su snažnu podršku reformama koje Bosna i Hercegovina poduzima na putu ka punopravnom članstvu u EU, te očuvanju sigurnosti i stabilnosti regije.

Očuvanje mira

Učestvovanje Austrije i Italije u EU misiji EUFOR Althea pomaže u kreiranju unutrašnje stabilnosti i očuvanju mira i stabilnosti, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsjedništva istaknuli su da Bosna i Hercegovina ostaje privržena daljem jačanju regionalne saradnje, te intenziviranju aktivnosti na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Na ekonomskom planu Republika Austrija i Republika Italija predstavljaju jedne od najvećih i najznačajnijih trgovinskih i investicijskih partnera u BiH. Članovi Predsjedništva izrazili su uvjerenje da će se ekonomska saradnja i dalje razvijati i unapređivati na obostrani interes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.