VRIJEDE 725.000 KM

Evropska unija donirala 10 terenskih vozila Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH

Evropska unija će nastaviti podržavati BiH vlasti u unapređenju upravljanja migrantskim tokovima, rekao je Satler

Vilić i Satler: Vrijedna donacija. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH

A. K.

21.3.2023

Evropska unija je danas u Sarajevu donirala Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH deset specijalizovanih terenskih vozila u vrijednosti od 725.000 KM. 

Vozila će se koristiti prvenstveno za obavljanje monitoring aktivnosti policijskih organa, za podršku zajedničkim operativnim akcijama u područnim uredima, ali i za suzbijanje neregularnih migracija, krijumčarenja migranata te drugih zadataka u sklopu efikasnog odgovora na migracijsku situaciju.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler), uručio je ključeve od 10 vozila direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću, uz prisustvo ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, ministra za ljudska prava i izbleglice Sevlida Hurtića i šefice misije međunarodne organizacije za migracije (IOM-a) u BiH i podregionalne koordinatorice za Zapadni Balkan Laure Lungaroti.

Ostvaren napredak

- Drago mi je da smo u ovoj oblasti uspjeli ostvariti napredak. Usvojena je strategija, pojačani su kapaciteti za smještaj migranata koji dolaze i koji će nastaviti dolaziti u BiH i u narednom periodu. Pitanje migracija ostaje i njime moramo upravljati. Evropska unija će nastaviti podržavati BiH vlasti u unapređenju upravljanja migrantskim tokovima - kazao je ambasador Satler.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić je rekao da je njegovo opredjeljenje kao ministra da BiH bude u EU.

- Očekujem od svih policijskih agencija da rade u skladu sa zakonom, da profesionalno obavljaju svoj posao - rekao je ministar Nešić.

Laura Lungaroti je istakla da je IOM ponosan što je posredovao jednoj ovako važnoj donaciji, uz podršku Evropske unije.

- Deset terenskih vozila omogućiti će službenicima veću mobilnost na terenu. Hvala službenicima Direkcije koji su aktivni u privremenim prihvatnim centrima, posebno ženama koje pružaju sigurnost i zaštitu ljudima u pokretu - izjavila je Lungaroti.

Raspoložive mjere

Mirsad Vilić je kazao da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u skladu sa raspoloživim mogućnostima, i u saradnji sa drugim nadležnim agencijama, u poteklom periodu poduzimala sve raspoložive mjere i aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na postojeću migracionu situaciju.

- U prvom redu kroz ispomoć koju pružamo Graničnoj policiji za nadzor istočne granice. Posebno treba istaći učešće Direkcije u osiguravanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata gdje pripadnici Direkcije pružaju fizičku zaštitu i aktivno doprinose sigurnosti i kvalitetu života korisnika i zaposlenih - rekao je Vilić.

Dodao je da je ovo do sada najveća pojedinačna donacija vozila kojom se podiže kapacitet sistema sigurnosti u BiH u borbi protiv različitih sigurnosnih rizika i prijetnji.

- Na kraju, zahvaljujem se svima koji su omogućili da Direkcija dobije terenska vozila najviše klase, posebno delegaciji EU kao glavnom donatoru, IOM-u kao partneru te Ministarstvu sigurnosti koje je prepoznalo značaj i ulogu Direkcije - naveo je Vilić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.