TRAŽI PRAVDU

Majka preminule trudnice Melihe Lisak, za "Avaz": Ubili su mi dijete "malina respiratorom"

Zbog takvog bogaćenja na “malina respiratorima” i ubijanja naroda trebalo ih je sve doživotno zatvoriti, rekla je Mujdžić

Respiratori jedino korišteni u KCUS-u. Printscreen

7.4.2023

Zikreta Mujdžić, majka trudnice Melihe Lisak (24) koja je preminula u aprilu 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, za „Avaz“ je rekla da je presuda Fadilu Novaliću, aktuelnom premijeru Vlade FBiH, bivšem šefu Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru firme „Srebrena malina“ Fikretu Hodžiću mala i da su trebali biti osuđeni na doživotnu robiju.

- Iznenađena sam. Šokirana sam. Ja znam da mi nje nema i da ja živim dalje, ali ne možeš ti to zaboraviti. Ubi me ova nepravda i ta Sebija. Ja kakva sam, da ne kažem šta bih uradila. Tako bi svako svašta uradio ko izgubi svoga - rekla je Mujdžić.

Samo malo

Kako se prisjetila, Meliha je bila priključena na „malina respirator”. Kad god bi, kaže, nazvala

ljekare da pita kako joj je kćerka ili može li je posjetiti, donijeti joj hranu, potrepštine, kazali bi joj da nije potrebno. Tvrdi da su joj iz bolnice rekli da će respirator uključiti „samo malo“.


Mujdžić: Ubi me nepravda. Avaz

- Zbog takvog bogaćenja i ubijanja naroda trebalo ih je sve doživotno zatvoriti, pa da osjeti njihova porodica kako mi patimo za svojim najmilijima što su pobijeni respiratorima. To je trebalo zatvoriti sve doživotno i ne puštati. Ti ljudi koji su bili na respiratorima su ubijeni, nisu prirodnom smrću umrli - istakla je Mujdžić.

Bila zdrava

Navela je da je njena kćerka, prije nego što je otišla da se porodi i dobila koronu, bila zdrava.

- Ljekari su je stavili na Covid odjel, priključili na respirator. Nikad joj ništa nije bilo niti se žalila na bolove. Odjednom su joj stavili respirator i odjednom nema ni telefon ni ništa. Da sam znala da će se ovako odigrati, drugačije bih postupila. Svoj bih život halalila, ali bih poduzela nešto - kazala nam je neutješna majka.

Iza Melihe su ostali suprug i petogodišnji sin Hamza.

Ide nabolje

- Konstantno sam zvala da dođem. „Nema potrebe, to ide nabolje. Ona je svjesna, komunikativna“, govorili su mi. Interesantno, kod svakog je bila ta ista priča. Isto su rekli svima koji su zvali da pitaju za nekog svog ko je bio na respiratoru.

Nisu mi dali da otvorim ni sanduk. Ja ne znam ni šta se nalazi u tom sanduku ni u kakvom je stanju tijelo. Kao da je samo nestala - rekla nam je Melihina majka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.