KOD NOVOG TRAVNIKA

Nadbiskup Vukšić blagoslovio filijalnu crkvu u mjestu Šenkovići

Prije početka mise nadbiskup Vukšić je poškropio zidove nove crkve, te je prije euharistijske službe blagoslovio novi oltar

Nadbiskup Vukšić blagoslovio filijalnu crkvu. Fena

FENA

1.5.2023

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, u popodnevnim satima u nedjelju Dobrog Pastira, predvodio je misno slavlje i blagoslovio, u mjestu Šenkovići pokraj Novog Travnika, novu filijalnu crkvu u čast sv. Roka, na teritoriju novotravničke župe Uzašašća Gospodinova.

Prije svete mise okupljeni vjernici sudjelovali su u prigodnoj pobožnosti u čast sv. Roka. Također, prije početka mise nadbiskup Vukšić je poškropio zidove nove crkve, te je prije euharistijske službe blagoslovio novi oltar.

Običaji

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Tomo je kazao kako je od samoga početka među kršćanima postojao običaj da se okupljaju u nekim prostorima na molitvu, zahvalu i na sakramentalna slavlja.

- Već u prvim danima nakon Isusova uskrsnuća Sveto Pismo bilježi da su apostoli zajedno s Majkom Božjom bili okupljeni na molitvu - rekao je nadbiskup Vukšić te dodao da u najranijim spisima rane Crkve stoji da se okupljaju u manjim zajednicama, tada još uvijek po privatnim kućama i prostorima jer onoga, što će kasnije biti nazvano crkvama, još nije bilo.

''Dugo je bio običaj da se kršćani okupljaju na takav skroman način i da, iako u skromnim uvjetima, u svečanom obliku nastavljaju slaviti Isusove sakramente'', rekao je vrhbosanski nadbiskup te dodao da, nakon što su to vlasti dopustile kršćanima počinje izgradnja velebnih ili manje velebnih prostora – crkava, katedrala, hramova u kojima su se kršćani okupljali na slavljenje već postojeće tradicije u skromnim uvjetima.

Blagoslov ljudima koje susrećemo

- Ono što je obilježava od samih početaka do dana današnjega kršćanska okupljanja u običnim porodičnim ili drugim uvjetima – i bez velebnih prostora i bez katedrala, u slavlju sakramenata gdje god se oni na dostojan način obavljaju, Krist je prisutan, Krist je blagoslov, Krist je onaj koji po toj sakramentalnoj prisutnosti i našem vjerničkom pristajanju čini da svako od nas bude hram Božji, hram Duha Svetoga - istaknuo je nadbiskup Vukšić.

Po njegovim riječima, pretpostavka Božje prisutnosti u ljudima jest ''naš pristanak da dozvolimo Kristu Gospodinu da se stvarno nađe u nama''.

Nadbiskup Vukšić je naveo kako je svrha svih ovih zdanja i svih crkava ''naše obraćenje i naše posvećenje''. 

- Mi ove zidove i ovaj prostor blagoslivljamo zato da postanu blagoslov nama. Ali još prije toga i još važnije od toga jest da mi, svako od nas bude mala crkva Božja, mali hram Duha Svetoga, mali hram Presvetoga Trojstva, blagoslov sebi samom i blagoslov svim ljudima koje susrećemo - pojasnio je nadbiskup Vukšić dodajući da svrha blagoslova nove crkve i novog oltara jest da srce i savjest vjernika budu pozlaćeni kalež, mjesto boravka Boga u njima, a njihova savjest crkva, javila je KTA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.