DETALJI SASTANKA

Poznato o čemu su razgovarali Čović i Krišto s Plenkovićem

Predsjedavajuća VMBiH Krišto ocijenila je da postoje otvorena pitanja između dvije države, ali da ona nisu sporna

Sastanak u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
S. S.

1.5.2023

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susreli su se danas uoči održavanja 24. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru s Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Dužnosnici su na sastanku razgovarali o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini, aktualnim političkim pitanjima vezanim za uspostavu vlasti na svim nivoima vlasti, s posebnim osvrtom na uspostavu vlasti na nivou Federacije BiH, predstojećim izmjenama Izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i sticanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Iskazano je zadovoljstvo okončanjem procesa uspostave vlasti u Vladi Federacije BiH čime su otklonjene barijere za nastavak ispunjavanja uslova za pridruživanje BiH evropskoj porodici.

Zahvalnost Plenkoviću

Čović i Krišto su izrazili zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sistemski izložen decenijama, uz snažno zalaganje na evropskom i međunarodnom nivou.

Predsjednik HNS-a Čović je istaknuo važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Evropskog vijeća, koji dolazi kao prvi veliki iskorak od 2016. Istakao je kako je doprinos hrvatske Vlade, a posebno premijera Plenkovića, u tom području izniman, dodavši kako je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom evropskom putu. Naglasio je potrebu hitnog provođenja odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, jer samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH kao izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava, a to su upravo Predsjedništvo i domovi naroda - garantuje opstojnost, sigurnost i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća VMBiH Krišto ocijenila je da postoje otvorena pitanja između dvije države, ali da ona nisu sporna, a naglasila je da ograničene promjene Ustava BiH i Izbornog zakona nisu samo u interesu Hrvata u BiH, već u interesu cijelog procesa i cijele Bosne i Hercegovine. Istakla je kako je prioritetno, najkasnije u idućih 6 mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Stabilizacija političkog dijaloga 

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH. Istakao je kako će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu i što skorijem otvaranju pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Plenković je ponovio hrvatski interes da se izmijeni Izborni zakon u BiH tako da svi konstitutivni narodi i građani budu jednaki u pravima, i naglasio je da je temeljna pozicija Hrvatske po tom pitanju - da je pitanje reforme izbornog sistema unutrašnje pitanje BiH.

Također, pozdravio je formiranje Vlade na nivou Federacije BiH te izrazio punu podršku aktivnostima Hrvatskog narodnog sabora BiH. Kazao je da je potrebno žurno nastaviti razgovore političkih aktera u BiH o izbornoj reformi, kako bi se postigla ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Dodao je da je to u interesu stabilnosti i funkcionalnosti čitave BiH. Naglasio je kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH najavivši da će na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara u junu biti raspravljen niz bilateralnih tema. Istakao je kako će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.