ERNEST IMAMOVIĆ

Gradonačelnik Goražda nakon dva samoubistva u ovom gradu: Zakazali smo kao društvo

PTSP smo gurnuli u stranu, nismo skinuli stigmu sa potrebe da se zatraži stručna pomoć, naveo je

Ernest Imamović. Screenshot

S. S.

12.5.2023

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović se oglasio na društvenim mrežama nakon što su se dva samoubistva desila u ovom gradu. On je to opisao kao šok, tugu, bol i razočarenje.

- Još jedan građanin Goražda danas je sebi oduzeo život. Prije nekoliko dana desio se također jedan tragičan slučaj. Porodicama iskazujem svoju iskrena sućut, odgovornim institucijama i cijelom narodu apel da se konačno osvijestimo i shvatimo važnost mentalnog zdravlja.

Zakazao je sistem! Zakazali smo kao društvo! Da nije hrabrosti, empatije i odgovornosti građana Goražda koji su više puta spriječili slične događaje statistika bi nam bila još tamnija. Politike su izgubile dodir s realnim svijetom, s traumom i mukom koju u sebi nosi ko zna koliko ljudi. Rat, nepravda, životni standard i još mnogo toga su okidači koji lome i najsnažnije među nama, a mi još uvijek ne dajemo sve od sebe da zaštitimo ni one za koje znamo da su slabi, da imaju potrebu.

Broj djece u Goraždu za koju se utvrdilo da imaju potrebu za jačanjem mentalnog zdravlja prešao je brojku 200. Samo je u vrtiću 80 djece. To su samo oni čiji roditelji su svjesni i hrabri priznati da problem postoji.

PTSP smo gurnuli u stranu, nismo skinuli stigmu sa potrebe da se zatraži stručna pomoć.

Facebook status Ernesta Imamovića. Screenshot

U zdravstvu fali psihijatara, neuropsihijatara. Fali nam psihologa, u školama se odlaže njihov prije, resursna soba ih angažuje po projektima. Pričamo o Centru za rani rast i razvoj, a nismo se odmakli od ideje⁉️

Jedino oružje sposobno da transformiše društvo je znanje, a mi smo skloni da zbog različitih interesa podcijenimo i zanemarimo struku. Dom zdravlja i općina Goražde kao njegov osnivač u svom domenu moraju poduzeti hitne mjere da se pojača stručni rad i prevencija u ovoj oblasti. BPK Goražde, Kantonalna bolnica, škole, moraju uraditi isto. I ovdje ne smije biti ko je čiji, koga volimo, ili ne.

Moramo u Goraždu zadržati stručne i sposobne, a ne tjerati ih. Cijenu toga platiše naša djeca, majke, očevi i prijatelji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.