ODRŽANO ROČIŠTE

Nožica, advokatica Abdulaha Skake, o izboru Bogića Bogićevića: Svaki pojedinac glasa onako kako on hoće

Ona je izjavila da ako prihvati ovu odluku Tužilaštva koja se tiče zaposlenja savjetnika, onda je svako od 1995. godine počinio krivično djelo

Senka Nožica i Abdulah Skaka. A. Ovčina

25.5.2023

Na ročištu ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki u Općinskom sudu u Sarajevu njegova advokatica Senka Nožica je rekla da je njen branjenik imao pravo birati svoje savjetnike.

Ona je u jednom trenutku spomenula Ernu Čolić, koja je također osumnjičena.

Kako kaže Nožica, osumnjičeni je za svako rješenje i imenovanje savjetnika imao pravnu osnovu.

Ona je izjavila da ako prihvati ovu odluku Tužilaštva koja se tiče zaposlenja savjetnika, onda je svako od 1995. godine počinio krivično djelo.

Zloupotreba položaja

Kako navodi Nožica, gradonačelnik je donio Pravilnik iz Federalnih propisa. Ističe da savjetnici nisu ukinuti. Naglasila je da se ne može govoriti o iskorištavanju položaja.

Ona je istakla da kada je riječ o preuzimanju općinskih uposlenika iz Općine Trnovo Skaka je imao mogućnost preuzeti tu osobu i “dovesti” ga kao savjetnika s obzirom na propise.

Kazala je da upravni inspektorat nije utvrdio nepravilnosti.

- Iz dokaza koji su navedeni, jasno se vidi da je gradonačelnik postupio u skladu sa zakonom. Tužilaštvo kreira neku logiku. Abdulah Skaka je imao pravo birati savjetnike. Apsolutno nema povrede - rekla je Nožica.

Jedan ponuđač

Dodaje da ničije pravo nije time osporeno.

Kada je riječ o bolidu Formule E, pod tačkom 5., Nožica se osvrnula da u toj stavci nije bila potrebna saglasnost Gradskog vijeća.

Javna nabavka nije bila potrebna, dodala je.

Nožica je kazala da je potpuno nejasno zašto bi se provodila javna nabavka ako bi se samo javio jedan ponuđač, jer je bilo jasno da postoji samo jedna Formula E.

Tačke 6 i 7, gdje se navodi nenamjensko trošenje sredstava. Advokatica je upitala ko je nadležan da utvrdi da je on nenadležno trošio sredstva iz Budžeta Grada.

- Ne misli valjda Tužilaštvo da je dužnost provjeriti sve transfere - rekla je.

Kaže da su Ivo Komšić i Abdulah Skaka na isti način knjižili knjige.

Izbor gradonačelnika

Nakon toga se osvrnula i na izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

- Svaki pojedinac glasa onako kako on hoće. To što su se lideri političkih stranaka dogovorili ne može i ne smije predstavljati osnovu po kojem će sud ocijeniti da li je gradonačelnik nešto mogao ili smio uraditi. Sud ne smije prekršiti svoje ovlasti - rekla je Nožica komentirajući izbor gradonačelnika, s obzirom da se, podsjetimo, Skaka tereti da je učestvovao u davanju mita kako ne bi pobijedio Bogić Bogićević.

Skaka je dobio obavezu od Ministarstva vanjskih poslova BiH da se javi na poziv da da izjavu, a koja se tiče za posljednju tačku optužnice.

Kada je riječ o bjekstvu, ona je istakla da je dva puta bio u Tužilaštvu KS ranije davajući izjavu te da Skaka ne posjeduje nikakvu namjeru za bjekstvom, s obzirom da je i tada dolazio u BiH iz Katara.

Kazala je da nema nikakve veze to što Skakina sestra živi u Kataru, te da je iritira jer bi svi osumnjičeni onda mogli biti u pritvoru.

- Optuženi ima samo majku, samo tri sestre, samo tri brata, jedini dom. Kako se može reći da on nema veze s BiH? Već danima se u jednom mediju pominje da će on biti uhapšen - ističe Nožica.

Dodala je da Sud treba imati u vidu mandat od februara 2018. do aprila 2021. godine. Sve osobe su ispitane iz tog perioda, dodaje.

Trebevićka žičara

L.A. i Z.A. gradski vijećnici su govorili da je na njih imao utjecaj Skaka.

Osvrnula se i na projekat Trebevićke žičare gdje je rekla da je tužioc istakao potpuni promašaj, s obzirom da Nedim Tvrtković nije sve vrijeme radio samo na tom projektu.

A.A. ne zna ništa. Inače A.A. je tvrdio da je sjedio sa Skakom po “kafanama”.

- Tužilac je naveo niz kvalifikacija za osumničenog da se navodno svjedoci njega boje, da je on bio, “nesumnjivi autoritet” - ističe Nožica.

- Kako se svjedoci mogu bojati gradonačelnika - upitala je.

Upitala je kakve veze ima sadašnja struktura i strah uposlenika od gubitka posla, navodeći da Skaka nema nikakav funkciju odnosno uticaj na Gradsku upravu.

Osvrnula se navode da nije pronađena neka dokumentacija u Sadajevu.

Kazala je da se Gradska služba selila, dodavši da je obavijestila tužioca gdje se nalazi zapisnik. Kaže da je sprovela istragu, kazavši da je opšti haos bila dokumentacija te je vršila razgovor s osobom da se dokumentacija nalazi u ladici.

- Kako je inspektor cijenio dokumentaciju ako ona ne postoji - upitala je Nožica.

Dokumentacija u elektronskoj formi

Dodala je da sva dokumentacija postoji u elektronskoj formi te da je dostupna svim građanima odnosno sudu, javnosti i drugo.

- Zašto bi neko to sakrio ako postoji u izvještaju - upitala je.

Kazala je da je Tužilaštvo ciljano ostavilo neke svjedoke da bi ih kasnije ispitivali, dodavši da je već jedan ambasador smijenjen.

- Tužilac navodi pod c. da će on krivično djelo ponoviti. Gdje će ga ponoviti - rekla je.

Dodala je da postoje mjere koje se mogu izreći, navodeći izuzimanje putne isprave kao i kontakt sa svjedocima, a pritvor je krajnja mjera. Nožica ističe da Skaka dinar nije stavio u svoj džep.

- Ja sam duboko uvjerena da sud neće ući u ovu političku igru koji su pokrenuli pojedini da skinu ljude s funkcija - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.