NAKON PRESUDE

Staša Zajović za "Avaz": Bez dozvole Jovice Stanišića ne bi mogao biti upotrijebljen nijedan metak na prostoru bivše Jugoslavije

Mi znamo ko je osmišljavao, upravljao, komandovao i finansijski i logistički pomagao agresiju na BiH, kaže Zajović

Staša Zajović: Makar ovo pokazuje da postoje neki elementi pravde za žrtve. Printscreen / Avaz

Alen Bajramovic

31.5.2023

Presuda Stanišiću i Simatoviću, šefovima ratnog SDB-a Srbije, ima višestruk značaj, kaže za „Avaz“ Staša Zajović, voditeljica organizacije „Žene u crnom“ iz Beograda. 

Osim što je prvostepena kazna povećana na po 15 godina zatvora, važno je što su u konačnu presudu uključeni i ostali ratni zločini izvršeni pod kontrolom SDB-a Srbije.

- Makar ovo pokazuje da postoje neki elementi pravde za žrtve. Moram podsjetiti na ono što je moj veliki prijatelj i saborac, pokojni Miša Vasić rekao, da bez dozvole Jovice Stanišića, šefa SDB-a Srbije, ne bi mogao biti upotrijebljen nijedan metak na prostoru bivše Jugoslavije. Naravno, i Frenkija Simatovića kao njegovog pomoćnika. Mislim da je presuda jako bitna jer ovo su prvi funkcioneri države Srbije koji su u Hagu osuđeni za zločine u BiH. Svi su oni, naravno, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu i organiziranom zločinu države Srbije, da ih ne nabrajamo, ali su se pregrupisali i pretvorili u VRS. Mi znamo ko je osmišljavao, upravljao, komandovao i finansijski i logistički pomagao agresiju na BiH – kaže Zajović.

Ona nema nadu da će Srbija prihvatiti odgovornost za zločine u BiH i kaže da je proces suočavanju s prošlošću pred Specijalnim sudom za ratne zločine praktično obustavljen.

- To se razvalači, pribjegava se raznim opstrukcijama, manipulacijama i ne postoji apsolutno neki pritisak od međunarodne zajednice da Srbija počne da se ponaša iole odgovorno, makar kao kandidat za članstvo u EU. Osim toga, slavljenje ratnih zločinaca u Srbiji je kontinuitet. To je akumulirana mržnja, promocija nasilja, uvažavanje ratnih zločinaca kao najugledinijih članova društva u institucijama, medijima, dovelo je do toga da eksplodira srbijansko društvo i da najveće žrtve postaju djeca – ističe Zajović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.