DVOSTRUKO NIŽE PENZIJE

Nakon presude Ustavnog suda FBiH: Hoće li biti ispravljena nepravda prema bivšim borcima

Stotine presuda u korist bivših pripadnika OS BiH

Lapandić: Insistirat ćemo. Printscreen

Meliha Smajkic

2.6.2023

Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih prema Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, prema svemu sudeći, ponovo će biti isporučen u parlamentarnu proceduru.

Ustavni sud FBiH je nedavno, odlučujući o zahtjevu bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića za ocjenu ustavnosti Zakona, donio presudu da on nije u skladu s Ustavom. Međutim, u obrazloženju presude je navedeno da zapravo postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma i Poslovnikom o radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Velika prašina

Ovaj zakon, koji je lani usvojen po hitnom postupku, i prije samog donošenja podigao je veliku prašinu u javnosti, a odnosio se na ispravljanje diskriminacije prema pripadnicima OSBiH, bivšim borcima Armije RBiH i HVO-a koji su trenutno u službi ili su penzionisani do 2018. godine. Njihove kolege koje su penzionisane do 1. marta 2018. godine trenutno imaju dvostruko više penzije od onih koji su nakon tog datuma otišli u penziju, kao i na one koji će se u narednom periodu penzionisati.

Do 2018. godine koeficijent za izračun tih penzija iznosio je 1,8, a onda je reformom snižen na 1. U međuvremenu, federalni parlamentarci su usvojili zakon prema kojem koeficijent tim kategorijama iznosi 1,29.

Iako se iznosilo da bi taj zakon urušio penzioni sistem, radi se o 2.300 nekadašnjih boraca, 1.700 pripadnika Armije RBiH i 600 pripadnika HVO-a. Na godišnjem nivou bilo bi potrebno oko 6,5 miliona KM, budući da bi prosječna penzija iznosila oko 1.000 KM, a Zakon bi se primjenjivao do 2027. godine.

No, iako je taj zakon stupio na snagu, on se do danas ne primjenjuje. Osim krivičnih prijava protiv bivšeg premijera i svih odgovornih u lancu, više od stotinu bivših boraca je u međuvremenu podnijelo tužbe zbog neprimjenjivanja Zakona i zanimljivo je da su svi kantonalni sudovi u FBiH, izuzev jednog iz Travnika, presudili u njihovu korist.

Novalić: Krivične prijave. Printscreen

Potvrdio nam je to Nermin Lapandić, pukovnik OSBiH, kazavši kako je tim presudama utvrđeno da je Zavod PIO/MIO nepravilno i nezakonito donio zaključke i rješenja o obustavi postupka.

Inflatorni udar

Kazao nam je da, prema članu 247. Poslovnika o radu Predstavničkog doma, parlamentarci imaju obavezu da na prvoj narednoj sjednici razmatraju presudu Ustavnog suda FBiH.

- Mi ćemo insistirati na tome da se procedura ponovi u skladu s presudom Ustavnog suda. Ali, nakon ovolikog inflatornog udara, pitanje je da li išta ovim ljudima čini tih 29 posto iz razloga što su naše plaće po kojima idemo u penziju 10 godina bile zaleđene i u tom „led stanju“ tri puta bile smanjivane. Da su naše plaće rasle, ne bismo imali problema s penzijom. Trenutno smo u situaciji da imamo niže penzije i plaće od policijskih službenika i da smo najmanje plaćeni u uniformi u ovoj državi - rekao nam je Lapandić.

Klasična manipulacija

- Imali smo klasičnu manipulaciju javnosti. Ministarstvo odbrane na godišnjem nivou 10 miliona KM uplati više u penzioni fond nego što naši penzioneri povuku. Dakle, novac u ovom slučaju nije problem. Problem je sasvim druge prirode - kazao nam je Lapandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.