"AVAZ" NA LICU MJESTA

Šezdeseta godišnjica maturanata trebinjske gimnazije: Deset ih se okupilo ponovo

Ponovo sa školskim drugovima u istoj klupi kao nekada sa mojom Mašom, rekla je Šahović-Galijatović

Okupili se ponovo nakon dugo godina. P. Mucović

P. Mucović

24.6.2023

Generacija maturanata trebinjske gimnazije 1962/1963. okupila se danas u prostorijama ove škole da se podsjeti na školske dane i evocira uspomene.

Njih deset ponovo su sjeli u školske klupe, evociralo uspomene, ali se prisjetilo i svojih školskih drugova, koji nažalost više nisu među živima. Prozivku je izvršio njihov profesor Rade Tarailo. Za ovu priliku stigli su iz raznih krajeva.

Drugarice iz školske klupe Feriha i Maša ponovo su sjele skupa.

Prema riječima Ferihe Šahović-Galijatović, koja je stigla iz Sarajeva, osjećaj je neopisiv.

- Ponovo sa školskim drugovima u istoj klupi kao nekada sa mojom Mašom. Došla sam iz Sarajeva. Već 10 godina sam u penziji. A radila sam kao savjetnik u ministatstvu obrazovanja. Imam dvije kćerke koje žive u inostranstvu - ispričala nam je Feriha.

Njena drugarica iz klupe Maša Tmušić-Bekan, koj živi u Trebinju kaže da je presretna što je ponovo sa školskim drugovima.

- Osjećaj je predivan, kao da smo se vratili u devetnaeste godine i doba mature. Iako sam ja ispunjena žena koja ima djecu, unučad i praunučad, lijepo je sastati se sa generacijom, a to smo upriličili i prije 10 godina i ispričati sve to. Ja sam penzioner već 14 godina - navela je Maša.

Njihov školski kolega Vasilije Misita univerzitetski profesor, hirurg oftalmolog, koji je operisao i Jovanku Broz, nam je rekao da je došao iz Beograda da bi se vidio sa školskim drugovima.

- Godine su nas stigle. Ni sam ne mogu definisati osjećaj, ali lijepo je da vidim drugove i drugarice i da smo zajedno. Ovdje su nam uspomene od 15 do 19 godine, kada čovjek sazrijeva, gleda, uči i priprema se za život - zaključio je Misita.

Svoje druženje su poslije zajedničke fotografije nastavili u jednom trebinjskom restoranu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.