NAKON ODLUKA OHR-A

Alija Tabaković za "Avaz": Odustajemo od veta, Dodika ukloniti s političke scene

Ja mislim da je to još jedan razlog za intervenciju međunarodne zajednice, da se Milorad Dodik mora zaustaviti, kaže Tabaković

Tabaković: Prije sjednice Vijeća bit će održana sjednica Kluba. Printscreen

Alen Bajramovic

3.7.2023

Nakon što je visoki predstvanik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) poništio zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru ovog entiteta, Klub Bošnjaka u NSRS odustaje od ranije najavljenog aktiviranja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Predsjednik Kluba, Alija Tabaković, kaže da su sjednice Kluba Bošnjaka i Vijeća naroda zakazane za sutra.

- Prije sjednice Vijeća bit će održana sjednica Kluba, na kojoj se treba odlučiti o zakonu o neprovođenju odluka Ustavnog suda. Međutim, imajući u vidu da je Visoki predstavnik sve poništio, mi ćemo odustati od veta. Svi koji nastave s daljnjom procedurom u vezi sa zakonima koje je poništio visoki predstavnik, u skladu s izmjenama Krivičnog zakona BiH, bit će krivično gonjeni, tako da mi obustavljamo sve aktivnosti i zbog odluka visokog predstavnika, ali i zbog opasnosti od ulaska u krivično djelo – pojašnjava Tabaković za portal "Avaza".

Komentirajući posljednje istupe Milorada Dodika, koji je s Kozare poručio da ne samo da neće odustati od provedbe poništenih zakona već će predložiti i nove, u vezi s Tužilaštvom BiH i SIPA-om, te „ojačati entitetsku liniju“, Tabaković kaže da Dodik mora biti zaustavljen.

- Ja mislim da je to još jedan razlog za intervenciju međunarodne zajednice, da se Milorad Dodik mora zaustaviti. Njegovo zaustavljanje podrazumijeva i provedbu pravnih procedura nakon izmjena Krivičnog zakona, ali i uklanjanje s političke scene, kako bi svi građani ove zemlje počeli normalnije da razmišljaju, da se bave budućnošću BiH, a ne da kopamo nove rovove i da se vraćamo u 90-e godine – ističe Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u NSRS za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.