SAOPĆENJE

Federalno ministarstvo pripremilo sedmogodišnju sektorsku strategiju: Smanjenje siromaštva u Federaciji

Naše opredjeljenje je jačanje projekata podrške u lokalnim zajednicama, prevencija trajnog institucionalnog zbrinjavanja, kaže Delić

Adnan Delić. Vlada FBiH

A. O.

3.7.2023

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je i u javnu raspravu pušta Strategiju razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u Federaciji BiH za period 2023-2030. godine. Donošenje ove sektorske strategije ima za cilj provođenje tri ključna, strateška cilja koji podrazumijevaju smanjenje siromaštva i ublažavanje posljedica siromaštva, osnaživanje i ubrzanje inkluzije marginalizovanih pojedinaca i grupa, te jačanje institucionalnih mehanizama i kapaciteta, odnosno centara i službi za socijalni rad i drugih socijalnih ustanova i organizacija.

- Jedna od programskih mjera Vlade FBiH jeste prevencija i smanjenje siromaštva, a upravo kroz ovu sedmogodišnju sektorsku Strategiju nastojat ćemo to postići provođenjem prioritetnih aktivnosti za svaki od tri strateška cilja na kojima se temelji Strategija. Naše opredjeljenje je jačanje projekata podrške u lokalnim zajednicama, prevencija trajnog institucionalnog zbrinjavanja, jačanje centara i službi za socijalni rad i općenito jačanje nematerijalnih socijalnih usluga s ubjeđenjem da je upravo to put ka stvarnoj inkluziji i društvenoj dobrobiti marginalizovanih pojedinaca i grupa - pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Naglasio je da je Strategija od sutra pa narednih trideset dana u javnoj raspravi, te da je poslata svim relevantnim institucijama i organizacijama od kojih se očekuje da daju svoj doprinos u pripremi konačnog teksta Strategije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.