REHABILITACIONI KAMP

Više od 200 mališana i njihovih porodica boravit će na Bjelašnici

Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb

Olakšati mališanima liječenje. Fena

FENA

15.7.2023

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" organizuje 14. Rehabilitacioni kamp „Bjelašnica 2023“ od 17. do 21. jula na olimpijskoj planini Bjelašnici.

Rehabilitacioni kamp će okupiti više od 200 mališana i njihovih roditelja, braće i sestara sa područja cijele Federacije BiH, koji su izborili svoju bitku i pobijedili rak.

Važna podrška

Podrška mališanima oboljelim od raka, kako navode iz Udruženja, ključna je tokom intenzivnog liječenja, ali je neophodna i nakon njega. Nakon liječenja poseban akcenat stavljaju na važnost rehabilitacije i njenog značaja za djecu oboljelu od raka.

- Kao i svake godine posebno smo ponosni na volontere kampa iz naše grupe MladiCe – mladi koji su u djetinjstvu izliječeni od raka. Oni kroz svoj volonterski angažman sa djecom dodatno motivišu djecu i roditelje da je konačna pobjeda nad rakom moguća. Svi sa nestrpljenjem čekaju i raduju se aktivnostima i druženju - navode iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Jačanje imuniteta

- Ciljevi kampa su jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece; psihosocijalno jačanje; jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka; povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima; socijalno jačanje – pozitivan utjecaj grupe, resocijalizacija i povratak u matičnu sredinu; smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stave; jačanje porodičnih veza; podizanje svijesti o dječijem raku i posljedicama liječenja - saopćeno je iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.