KLANJANA SE 20. JULA

Za kolektivnu dženazu u Prijedoru spremni posmrtni ostaci dvije žrtve

Radi se o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Prijedora

Memorijalni centar Kamičani. AA (Fotografija ne opisuje događaj iz teksta)

A. O.

19.7.2023

Posmrtni ostaci dvije žrtve spremni su za ukop nakon kolektivne dženaze koja će se 20. jula klanjati u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Radi se o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Prijedora, a posmrtni ostaci ovih žrtava su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Ove godine u Kamičanima će se ukopati Sikirić (Hamdija) Ferid. On je rođen 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne grobnice Hrastova Glavica. On će 20. jula biti ukopan u Šehidskom mezarju Hambarine.

Konačni smiraj ove godine će naći i Mešić (Adem) Izet. On je također rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa. U skladu sa odlukom njegove porodice, Mešić će biti ukopan na Šehidskom mezarju Skela.

U Identifikacionom centru Šejkovača se nalaze posmrtni ostaci skoro 200 žrtava koje su u različitim fazama identifikacije. U odnosu 21 žrtvu proces identifikacije je završen i one čekaju saglasnost porodica za njihov ukop.

U Šejkovači se nalazi još 170 slučajeva koje se odnose na posmrtne ostatke žrtava koje su ranije ukopane i u odnosu na koje se očekuje proces reekshumacije i reasocijacije odnosno pridodavanja ovih naknadno identificiranih skeletnih ostataka.

Na području Prijedora još uvijek se traga za 471 žrtvom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.