PREMIJER FBIH

Nikšić s roditeljima djece oboljele od cistične fibroze: Sredstva će biti doznačena Zavodu

Djeca ne mogu čekati, u tom smislu učinili smo sve što možemo kako bismo lijek što prije nabavili, rekao je Nikšić

Nikšić: Cijenim razumijevanje i volju za saradnjom. N. Šaljić / Avaz

E. A.

31.7.2023

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić komentirao je tešku situaciju u kojoj se našla djeca oboljela od cistične fibroze i njihovi roditelji.

Održao je sastanak sa roditeljima djece oboljele od cistične fibroze povodom čega se ogasio i na svom Facebook profilu.

On je kazao da je potpuno svjestan težine situacije u kojoj se nalaze djeca oboljela od cistične fibroze, a sa njima i njihovi roditelji te hitnosti nabavke lijeka.

- Djeca ne mogu čekati. U tom smislu učinili smo sve što možemo kako bismo lijek što prije nabavili. Sredstva će biti doznačena Zavodu u narednih par dana. Znamo i mi i roditelji da je to tek prvi dio rješenja. Teži dio, onaj sistemski je nešto na što se moramo fokusirati - rekao je.

Poručio je da ova situacija još jednom pokazala da rijetke bolesti moraju biti zakonski zasebno uređene i to na federalnom nivou.

- Ustavno uređenje po kojem je zdravstvo u podijeljenoj nadležnosti teško ćemo promijeniti, ali smo potpuno svjesni, ovo je samo još jedna potvrda, koliko je to nepravedno te nije dobro isključivo za pacijente i oboljele građane, jer zavisno od ekonomske moći kantona pacijenti imaju različit tretman. Samim time su oboljeli često diskriminirani - rekao je.

On smatra da je vrlo važno da Vlada FBiH pokazuje senzibilitet i ogromnu volju da se pronađe rješenje.

- Cijenim razumijevanje i volju za saradnjom i međusobnom pomoći na tom putu, roditelja i Udruženja. Teško je brinuti o oboljeloj djeci i pokušavati naći opravdanje za procedure i manjkavosti sistema. Ti roditelji su zajedno sa svojom djecom istinski heroji. Sve što uspijemo uraditi da koliko toliko, a nadam se i u potpunosti pomognemo i olakšamo im, bit će sasvim sigurno naša moralna i ljudska pobjeda i na kraju krajeva naša dužnost. Oboljela djeca nisu socijalni slučaj, već ravnopravni dio društva kojima smo dužni obezbijediti potrebnu pomoć i njegu - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.