FERERACIJA BIH

Ministrica Katić se sastala s hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture

Ministri su razgovarali o izgradnji mosta na rijeci Savi između Orašja i Županje

Ministrica Katić se sastala s hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture. Fena

FENA

12.9.2023

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić sastala se utorak u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Vlade Republike Hrvatske Olegom Butkovićem.

Ministri su razgovarali o izgradnji mosta na rijeci Savi između Orašja i Županje, a kojim će se povezat autocesta A3 kroz Republiku Hrvatsku s autocestom Tuzla – Orašje, navodi se u saopćenju Ureda za informisanje Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Spojne tačke

Tema susreta bile su i spojna tačka između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude, s autoputom kroz Dalmaciju gdje je usaglašeno intenziviranje radova, a što bi uveliko olakšalo putovanje žiteljima Bosne i Hercegovine kao i onima koji su u tranzitu kroz našu zemlju.

Naglašena je i važnost integracije pograničnih područja koju Republika Hrvatska provodi prvenstveno u Općini Ravno te u Zapadnohercegovačkom i Livanjskom kantonu.

Republika Hrvatska partner

Ministar Butković izrazio je spremnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske da ponudi svoja znanja i iskustva stečena kroz procese koje su uspješno proveli na polju digitalizacije ali i velikih infrastrukturnih projekata, te u oblasti unutrašnje i morske plovidbe.

- Vlada Federacije BiH će kroz aktivnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija učiniti sve da Republika Hrvatska bude partner u ovim značajnim oblastima - rekla je ministrica Katić.

Uz navedeno, ministri su dogovorili u narednim mjesecima intenziviranje saradnje i mogućnost sastanka resornih poduzeća iz Republike Hrvatske i Federacije BiH, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.