BIH BEZ MINA

Ministrica Bošnjak i ambasador Njemačke potvrdili posvećenost procesu razminiranja u Bosni i Hercegovini

U razgovoru je konstatovana obostrana puna posvećenost procesu razminiranja

Ministrica Bošnjak i ambasador Fišen potvrdili posvećenost procesu razminiranja u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo civilnih poslova

N. Č.

15.9.2023

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je s ambasadorom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Tomasom Fišenom (Thomasom Fitschenom) i vojnim atašeom Franc-Jozef Nolteom (Franz-Josefom Nolteom), o razminiranju minski sumnjivih površina u BiH kao i o nastavku jačanja saradnje s međunarodnim partnerima.

U razgovoru je konstatovana obostrana puna posvećenost procesu razminiranja i saradnji kako bi se ostvario osnovni cilj - "BiH bez mina".

Novi zakon o razminiranju

Ambasador Fišen čestitao je uspješno ispunjenu obavezu uklanjanja kasetne municije do 1. septembra 2023.godine, što je bila obaveza BiH u skladu odredbama Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije, ističući značajnu ulogu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministrica je najavila pokretanje procedure donošenja novog Zakona o razminiranju, budući da se trenutne aktivnosti razminiranja odvijaju uz primjenu zakona donesenog prije više od 20 godina. Novi zakon će, između ostalog, unaprijediti procese razminiranja kroz jasniju regulaciju, veću transparentnost i bolju koordinaciju između relevantnih institucija.

Važnost međunarodnih partnera

Ističući važnost uloge međunarodnih partnera u oblasti razminiranja, kao i činjenicu da je u proteklih pet godina održan samo jedan sastanak Odbora donatora, ministrica Bošnjak je podsjetila da je do kraja godine planirano održavanje narednog sastanka Odbora donatora.

Ministrica Bošnjak se zahvalila Njemačkoj na kontinuiranoj podršci koju pruža Bosni i Hercegovini u svim oblastima te istakla važnost nastavka saradnje između dvije zemlje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.