PREDSJEDNIK RS

Dodik: Svugdje je vrlina braniti svoje pravno postojanje, samo toga nema kod bolesnih tipova poput Saracina i Eskobara

Dodik je rekao da je zaradio optužnicu jer ne poštuje čovjeka koji je u BiH nelegalno

Milorad Dodik. Dejan Rakita / Pixsell

H. J. I.

16.10.2023

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je da "Zapad, kojem ne odgovara koncentrisana srpska država na Balkanu, ne može ugasiti volju RS da postane država".

- I to je ključ. Zato odvajaju Kosovo od Srbije, zato hoće da smanje snagu Republike Srpske, zato otimaju Crnu Goru, gdje kažu da srbijanski predstavnici ne mogu u Vladu, a mogu hrvatski, albanski i muslimanski - rekao je Dodik za beogradske "Večernje novosti". 

"RS ne može i neće stati"

- Na ovim prostorima vijekovima dominira koncept koji je Velika Britanija koncipirala u momentu raspada Otomanske imperije, gdje je rekla da se ne smije dozvoliti da Srbi budu koncentrisani i da naprave veliku nacionalnu državu na Balkanu.

Oni su tada procijenili da bi to ugrozilo njihove interese ovdje. I tako je i dan-danas - rekao je Dodik i dodao da su SAD nastavile da slijede navedenu koncepciju.

Dodik je poručio da Republika Srpska ne može i neće nestati i da se ništa ne mijenja u pristupu onih koji ovdje dolaze sa Zapada.

On je kazao da su Srbi devastirani u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, da u Sloveniji nemaju ni status nacionalne manjine.

- U Federaciji BiH vam je dovoljno da sjednete u auto i obiđete srpska naselja, da vidite kako izgledaju i kakav je život Srba. Vidjet ćete ljude koji se boje za život svaki dan - naveo je Dodik i dodao:

- Najbolje bilo da se u vrijeme završetka rata u BiH (agresija na BiH op.a.) ona podijelila na tri male ali nezavisne države koje bi imale ugovor o nenapadanju i saradnji i otvorene granice. Nakon raspada Jugoslavije radilo na tome da se smanji snaga Republike Srpske i da se svaki napor da RS jača autonomiju glasno napada izvana. Osnovni cilj stranaca ovdje je da pokažu da RS ne može biti uspješna, autonomna ni samostalna zajednica.

"Stranci masovno nametali rješenja protiv Srba"

On je kazao da su stranci masovno nametali rješenja protiv Srba i kršili Dejtonski sporazum, da je RS oteto više od 90 nadležnosti i da to nije stalo.

- I danas krive nas zato što ne prihvatamo da ukinemo sve što RS ima. Hrabrost se ogleda u tome da branimo ono što imamo jer na drugoj strani je ozbiljna sila koja je okupljena oko SAD, Velike Britanije i koju najčešće prate njihovi evropski partneri - rekao je Dodik.

 - Uvijek se pokušava personalizacijom nametnuti ozbiljna krivica i progon za sve srpske lidere.

Mislim da nas uspijevaju usporiti da se brže razvijamo, ali ne uspijevaju da smanje našu volju da opstanemo kao Republika i da budemo država - naveo je Dodik.

Govoreći o ЕU, Dodik je ocijeno da je Unija u ozbiljnoj krizi, ne samo ekonomskoj nego i populacionoj, gdje je prosjek starosti stanovništva enormno visok, da su sada prinuđeni da putem migranata popunjavaju populaciju, koja će im za deset godina biti glavna politička snaga, što će prekomponovati ЕU.

Na pitanje da li bi Srbi onda trebali da teže ЕU, Dodik je rekao da dugoročno gledano njegov izbor ne bi bila ЕU.

- Moj izbor je ojačati samostalnost RS. Povezati se sa Srbijom. Izgraditi autonomnu političku priču naroda koji ima značajan potencijal - kazao je Dodik.

Rusija i Kina partneri RS

Dodik je izrazio uvjerenje da Rusija i Kina gledaju na RS kao svog partnera, te kazao da početkom novembra ide u Rusiju, a da se razgovara i o mogućnosti za sastanak sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom (Xi Jinping) u Kini.

On je rekao da se homogenizacija Zapada danas radi na jednom stavu, a to je da su loše Kina i Rusija i da ako oni dođu na taj Zapad da je sve propalo, te da svako ko je sa njima dobar je neprijatelj.

Dodik je ocijenio da su za agresiju na BiH najzaslužniji Nijemci.

- Jasno im poručujem da ništa Nijemci neće raditi u RS dok ja ovdje sjedim. Naravno da će se oni potruditi da me skinu, ali ja ću se potruditi da me ne skinu - kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Nijemci imaju stalan poriv da se osvete Srbima.

- Nije im bilo dovoljno što su nas pobili u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ali nas očigledno smatraju glavnim narodom koji je doprinio njihovom porazu u ova dva rata - dodao je Dodik.

Govoreći o optužnici koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), Dodik je rekao da je zaradio optužnicu jer ne poštuje čovjeka koji je u BiH nelegalno.

- To je vrlina. Svuda u svijetu je vrlina braniti svoje pravno postojanje i pravo na politički odraz i suverenitet. Samo toga nema kod tih bolesnih tipova poput Manuela Saracina (Sarrazin) i Gabrijela Eskobara (Gabriel Еscobar) - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.