KOMENTAR DANA

Bespotrebna drama

Koja bi to majka, koja je već preživjela pakao Gaze, mogla ostaviti svoju djecu i bez njih se zaputiti u BiH

Grupa evakuiranih danas konačno dolazi u BiH. Facebook

Meliha Smajkic

20.11.2023

Kako objasniti to što je skoro cijeli vikend trajala bespotrebna drama o tome može li BiH srodnicima svojih državljana koji su evakuirani iz Gaze dopustiti ulazak u zemlju?!

Umjesto da je odmah nakon evakuacije, koja je iziskivala užasne napore na terenu i posvećen rad naših ambasada u Egiptu, ali i u Kataru i Izraelu, održana sjednica Vijeća ministara BiH, naše vlasti su vlastitu državu gurnule na samu ivicu međunarodnog skandala.

Dok su se društvenim mrežama dijelile fotografije bh. državljana s graničnog prijelaza Refah, uz poruku ambasadora Sabita Subašića: „Zahvalni što ih njihova BiH nije zaboravila“, dotle se umalo dogodilo da ih upravo njihova BiH precrta.

Kao da im nije bilo dovoljno patnje i užasa u ovozemaljskom paklu, vlasti BiH, tačnije ministri iz RS, priredili su im nezamislivu agoniju.

Koja bi to majka, koja je već preživjela pakao Gaze i izbjegla krvavu sudbinu, kakva je snašla na hiljade nevinih ljudi, mogla ostaviti svoju djecu i bez njih se zaputiti u BiH? Može li iko normalan zamisliti da se jedna porodica razdvoji, a sve zbog, ko fol, procedura i sigurnosti bh. građana, kojima su, eto, potencijalna prijetnja mahom žene i djeca iz Palestine.

Nakon stresnog vikenda za sve njih, ali i većinu građana BiH, koji strahote rata duboko nose u sebi, zakazivanja vanrednih sjednica, odgađanja, situacije „ide-ne ide“, „hoće-neće“, održavanja i nepodržavanja, napokon je, valjda, razum prevladao i donesena je odluka.

Grupa bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika koji su evakuirani iz Gaze danas dolazi u svoju Bosnu i Hercegovinu. Nadati se da će pronaći toliko željeni mir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.