SPORNA TREĆA TAČKA

Konaković, Forto, Hurtić i Helez nisu podržali prijedlog sporazuma sa Frontexom

"Za" su glasali ministri iz SNSD-a i HDZ-a

Konaković, Forto, Hurtić i Helez. N. Šaljić / Fena

Alen Bajramovic

5.12.2023

Ministri Elmedin Konaković, Edin Forto, Sevlid Hurtić i Zukan Helez u Vijeću ministara nisu glasali o Sporazumu za pregovore s Frontexom zbog jedne tačke nacrta. Glasanje je bilo otvoreno do 20 sati.

Sporna treća tačka

Kako je potvrđeno za portal "Avaza", ministrima iz reda Bošnjaka sporna je  treća tačka i zbog toga se nisu izjasnili na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH. "Za" su glasali ministri iz SNSD-a i HDZ-a.

- Operativni plan i sve izmjene podliježu saglasnosti Agencije, Bosne i Hercegovine i država članica koje granice sa BiH. Saglasnosti Bosne i Hercegovine podrazumijeva obavezu dobijanja saglasnosti entiteta na čijem prostoru se sprovode aktivnosti iz operativnog plana - navodi se u spornoj tački.

Podsjećamo, prije sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj se glasa o otvaranju pregovora s Frontexom dobijene su sve saglasnosti i tekst nacrta je bio usaglašen.

Sastav delegacije

Sastav delegacije BiH za saradnju s Frontexom čine:

Mirko Kuprešaković - šef delegacije, Ermin Pešto - zamjenik šefa delegacije, Ljuban Panić - zamjenik šefa delegacije, Veljko Lazić - glavni inspektor, načelnik Uprave za operacije, Ivo Ramljak, Lejla Hadžić, Miljka Kutić, Boris Jukić, Elvis Kumbarić, Iskra Stojčinović  i Damir Antunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.