SARAJEVO

CIK BiH: Održana primopredaja aplikacije za elektronsku prijavu političkih subjekata

Primopredaju su ozvaničili dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH i Nj.E. Brajan Ageler, šef Misije OSCE-a u BiH

Slikano tokom današnje primopredaje aplikacije. CIK

H. J. I.

7.12.2023

U Centru za edukaciju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas je održana primopredaja aplikacije za elektronsku prijavu političkih subjekata putem portala „e-Izbori“ između Misije OSCE-a u BiH i Centralne izborne komisije BiH. Primopredaju su ozvaničili dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH i Nj.E. Brajan Ageler (Brian Aggeler), šef Misije OSCE-a u BiH.

Značajan iskorak pred lokalne izbore

Prema riječima dr. Arnautovića uvođenje web aplikacije za elektronsku prijavu političkih subjekata putem portala „e-Izbori“ predstavlja značajan iskorak pred Lokalne izbore 2024. godine u Bosni i Hercegovini. Web portal, „e-Izbori“ koji pored drugih aplikacija sadrži i ovu aplikaciju nudi političkim subjektima potpuno jednostavan alat koji štedi vrijeme, otklanja nedoumice i greške, postavlja zakonom propisane uslove te time ubrzava, pojednostavljuje i maksimalno validira unos u skladu sa zakonskim propisima. Ovim se smanjuje mogućnost zloupotrebe što u izbornom procesu ima veliku važnost.

Ambasador Aggeler je pohvalio aktivnosti Centralne izborne komisije BiH na osiguranju demokratskih prava građana BiH i jačanju izbornog sistema i naglasio da bi vlasti trebale osigurati odgovarajuću i efikasnu raspodjelu sredstava kako bi se osigurala funkcionalnost Centralne izborne komisije BIH kao institucije, uključujući i godine kada nema izbora, kao i za pokrivanje svih povezanih troškova. Prema njegovim riječima Centralnoj izbornoj komisiji BiH potrebno je osigurati potrebne resurse za razvoj njene informatičke infrastrukture, kao i za zapošljavanje dovoljnog broja kvalifikovanog osoblja u svim odsjecima a posebno u službi za reviziju, pravnom i IKT sektoru.

Proizvoljne smjene članova CIK-a neprihvatljive

Pozivi na proizvoljne smjene članova Centralne izborne komisije BiH su neprihvatljivi i protivni međunarodnim standardima dobre prakse u izbornim pitanjima, naglasio je ambasador Ageler i dodao da bi vlasti trebale osigurati da članovi izborne administracije obavljaju svoje dužnosti bez straha od odmazde ili postupaka zastrašivanja.

Dr. Arnautović se zahvalio Misiji OSCE-a u BiH na svoj dosadašnjoj pomoći aktivnostima Centralne izborne komisije BiH i unaprjeđeniju izbornog procesa.

Tokom ceremonije je emitiran i video spot o Aplikaciji za registraciju političkih subjekata, navodi se u saopćenju CIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.