NASTAVAK SUĐENJA

Ilić i ostali: Optuženi negira prisutnost u Rudom 19. juna 1992. godine

Naveo je imena vojnih policajaca koji su bili s njim, te da su neki od njih svjedočili o tome na prošlom ročištu

Rogatica. Detektor

H. J. I. / Detektor

11.12.2023

Svjedočeći u svoju korist, Radenko Ilić, optužen za zločine na području Rogatice, izjavio je da nije imao nikakve veze s dešavanjima u naselju Rudo od 19. juna 1992. godine i da je tada bio na drugom mjestu. 

Optuženi Ilić je, kazao je, u maju 1992., mobilisan u Vojsku Republike Srpske (VRS) i bio je u Vojnoj policiji. Ispričao je kako su bili upućeni u selo Kosovo da obezbjeđuju mještane jer su sva sela do tog bila popaljena.

"Oni su ljuti"

Kako je izjavio, 19. juna nije bio u Rudom, već na obezbjeđenju u Kosovu. Naveo je imena vojnih policajaca koji su bili s njim, te da su neki od njih svjedočili o tome na prošlom ročištu.

- Mi smo gore bili prisutni. Pucnjava se čula - kazao je Ilić, dodajući da su čuli da je bilo sukoba i poginulih.

Na pitanje branioca Veljka Ćivše o svjedocima Tužilaštva Milovanu Sredojeviću i Slavku Lubardi, Ilić je kazao da je riječ o alkoholičarima i da oni nisu bili u dobrim odnosima s mnogima. Rekao je da su njih dvojica u ratu pljačkali.

- Zatvarali smo ih i hapsili. Oni su ljuti - rekao je optuženi.

Široki i sistematični napad

Tužilac Ahmed Mešić pitao je optuženog u vezi s njegovim ranijim izjavama u kojima je naveo da se u martu pridružio Rogatičkoj brigadi, a da je tek u avgustu postao komandir Vojne policije. Ilić je rekao da to nije tačno i da je svima isti datum stavljen. Dodao je da ne zna kako je to evidentirano u vojnoj knjižici.

Radenko Ilić je sa Zoranom Ilićem optužen za učešće u širokom i sistematičnom napadu u svojstvu pripadnika VRS-a. Na teret im je stavljeno da su 19. juna 1992. u Rudom učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag.

Suđenje se nastavlja 15. januara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.