PRIPREMNO ROČIŠTE

Jozak Mađar pod tužbom zbog kršenja pravilnika o CMS-u i neprimjerenog ponašanja

Ona je optužena i za kršenje etičkih standarda neprimjerenim ponašanjem u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću

Kantonalni sud u Novom Travniku. Detektor

H. J. I. / Detektor

19.12.2023

Ured disciplinskog tužioca (UDT) pročitao je na pripremnom ročištu tužbu koja bivšu dugogodišnju predsjednicu Kantonalnog suda u Novom Travniku, Katicu Jozak Mađar, tereti za kršenje pravilnika i propisa o postavljanjima, sistemu za automatsku dodjelu predmeta (CMS) i orijentacionim mjerilima za rad sudija, kao i ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije. 

Disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić navela je da dvije tužbe terete Jozak Mađar, sadašnju sutkinju Kantonalnog suda u Novom Traniku, po pet tačaka. Dvije tačke se odnose na postavljanje zaposlenika Almira Račića za šefa Sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Nepropisno izdata potvrda o radnom stažu

- Iako nije ispunjavao uslove, tužena je donijela odluku da obavlja te poslove - navodi se u tužbi i dodaje da je Jozak Mađar, suprotno pravilima, ocijenila Račića kao državnog službenika umjesto namještenika, te da mu je nepropisno izdata potvrda o radnom stažu za više od četiri godine.

Prema tužbi, Jozak Mađar je 2019. i 2020. godine u 14 predmeta postupala suprotno Pravilniku o CMS-u, kako bi predmet bio dodijeljen određenom sudiji isključivanjem drugih iz sistema. Na teret joj je stavljeno i da je prekršila Pravilnik o orijentacionim mjerilima za rad sudija, naknadnim unosom sadržaja u CMS za 16 predmeta.

Ona je optužena i za kršenje etičkih standarda neprimjerenim ponašanjem u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Punomoćnica Jasna Dunđer kazala je da ostaje kod odgovora na tužbu. Jozak Mađar je navela da ništa nije kriva i da je duboko potresena ovim postupkom. Kazala je da je došla na ročište iako je na bolovanju, te da joj se krše prava.

Svjedoci i set materijalnih dokaza

- Saslušali ste moje uposlenike a mene niste - kazala je tužena, govoreći o radu UDT-a.

Ona je rekla da bi neki u Disciplinskoj komisiji mogli biti saslušani kao svjedoci, a na pitanje predsjedavajućeg Draženka Lugonje, kazala je da za sada ne traži ničije izuzeće.

Tužiteljica Bojanić predložila je saslušanje pet svjedoka, sadašnjih i bivšeg zaposlenih u Kantonalnom sudu u Novom Travniku, kao i set materijalnih dokaza, uključujući novinski članak “Teško podnijela gubitak fotelje“.

Punomoćnica Dunđer u dokaze je predložila akte u vezi Račića, kao i presude koje se odnose na dodjelu predmeta. Prema njenim riječima, Komisija će imati priliku da vidi o kakvim se predmetima radi i da tužena nije imala namjeru ni razloga da krši propise.

- Predlažemo da se saslušaju i suci kojima su predmeti dodijeljeni i da kažu da li je na njih vršen pritisak od tužene ili treće osobe - kazala je Dunđer.

Odbrana je također predložila i obavještenja o presignaciji predmeta kako bi se vidjelo da su vršene u pisanom obliku i po čijem zahtjevu.

Pripremno ročište je prekinuto jer je Odbrana pripremila obiman prijedlog dokaza koji nisu unaprijed popisani i dostavljeni, a Komisija je imala druge obaveze.

Nastavak je zakazan za 14. februar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.