RAZGOVOR

Vahidin Munjić, v. d. direktora, za "Avaz": FUP-u smo vratili staru reputaciju

Prvi smo policijski organ u BiH u rasvjetljavanju svih oblika krivičnih djela cyber kriminala

Munjić: Zadržati ljude. FUP

Miralem  Aščić

22.12.2023

U proteklih šest mjeseci Federalna uprava policije (FUP) u svom je radu napravila značajne pomake. Pokretanjem različitih procesa, u smislu intenzivnijeg rada na određenim predmetima, kao i kadrovskim jačanjem i unapređenjem policijskih službenika, promovirali su 26 mlađih inspektora, koji će za nekoliko godina biti nosioci aktivnosti u Federalnoj upravi policije.

Sigurnost građana

Kazao je ovo u razgovoru za „Avaz“ Vahidin Munjić, vršilac dužnosti direktora FUP-a.

- Želim naglasiti da se intenzivno radi na predmetima visoke korupcije, kao i to da smo po mom dolasku na čelo ove institucije prepoznati kao partneri te smo počeli raditi na predmetima koji se odnose na Sky i Anom aplikacije. Od početka imenovanja, a zbog trendova koji se tiču cyber kriminala, sa svojim saradnicima sam započeo sveobuhvatnu izmjenu Pravilnika o sistematizaciji, čija bi primjena poboljšala segment sigurnosti građana, a FUP bi pozicionirala na nivo najrespektabilnijih policijskih agencija - ističe Munjić.

Tvrdi da je FUP u kratkom periodu uspio riješiti niz nagomilanih problema u radu ove agencije.

- Prvi smo policijski organ u BiH u rasvjetljavanju svih oblika krivičnih djela cyber kriminala, imamo jedan od najboljih timova za otkrivanje te vrste krivičnih djela. Što se tiče ostalih aktivnosti, započeti su procesi koji se tiču nabavke jedinstvenih policijskih uniformi na prostoru FBiH, a krenulo se u izradu nove Uredbe o dodjeli i oduzimanju činova, a što je preduvjet za novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji će omogućiti napredovanje i dugotrajni ostanak policijskih službenika u istom odjelu - pojašnjava dalje.

Pouzdan partner

Prema njegovim riječima, pristupilo se izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima kako bi se unaprijedio rad u službi, ali i poboljšao status policijskih službenika.

- Svakodnevno se susrećemo s otvorenošću i uključivanjem Federalne uprave policije kao pouzdanog partnera u oblasti sigurnosti te s ponosom ističem da smo vratili reputaciju kakvu je nekada imala Federalna uprava policije. Rezultati koje pokazujemo kroz takvu saradnju stavljaju nas u sami vrh liste policijskih agencija - kaže Munjić.

Koordinacijska uloga

- Najvažniji segment sigurnosti građana u jednoj državi svakako je kvalitetno obučena i opremljena policija. Federalna uprava policije ima koordinacijsku ulogu kada su u pitanju složeni predmeti koji zahtijevaju rad različitih nivoa policijskih agencija u Federaciji BiH, a što se u proteklom periodu pokazalo kao veoma uspješno - ističe Munjić.

Ljudski potencijal u FUP-u je nemjerljiv, svi službenici su visokoeducirani i imaju izuzetno iskustvo, što im uveliko pomaže u rješavanju najsloženijih zadataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.