POSLANIK U NSRS

Nakon pozivnice na obilježavanje neustavnog dana RS: Salkić će prijaviti Dodika za kršenje Ustava BiH

Želim vas podsjetiti da obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini predstavlja direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Salkić: Dodik mora promijeniti stav prema Bošnjacima. Anadolija - Dejan Rakita / Pixsell

E. Ć.

4.1.2024

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS (NSRS), odgovorio je predsjedniku RS Miloradu Dodiku koji mu je poslao pozivnicu za obilježavanje neustavnog dana RS. 

Salkić je u odgovoru naveo da će protiv Dodika podnijeti krivičnu prijavu.

- Ovaj Vaš poziv doživljavam kao direktnu provokaciju bivšeg logoraša zatočenog u koncentracionim logorima fiskulturna sala OŠ Vuk Stefanović Karadžić Bratunac i trening centra na Palama, koji su produkt temeljnih odluka donesenih 9. januara 1992. godine - poručio je Salkić.

Podsjećanje na traume

On je istakao kako je obilježavanje ovog neustavnog dana RS za njega i sve preživjele žrtve i porodice ubijenih Bošnjaka na temeljima donesenih odluka 9. januara 1992. godine duboko uvrijedljivo, te da  ih podsjeća na traume i zločine koje su preživjeli uključujući počinjeni i presuđeni genocid nad Bošnjacima.

- Želim vas podsjetiti da obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini predstavlja suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda BiH i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma na osnovu kojeg postoji entitet RS. 

Kao što Vam je poznato za neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predviđene su sankcije prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, te ću zbog toga, ali i zbog lične provokacije iskoristiti priliku da protiv Vas, ali i ostalih članova organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara, u narednim danima podnesem krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu - naveo je Salkić.

Krenuti putem katarze

Salkić je u odgovoru Dodiku istakao nadu da će on i njegovi sljedbenici jednog dana krenuti putem katarze, suočavanja sa istinom iz prošlosti, čime bi dali nemjerljiv doprinos vraćanju povjerenja i izgradnji društva u kojem bi se narodi i građani osjećali slobodni i ravnopravni, što danas nije slučaj u entitetu čiji je Dodik predsjednik.

Podsjetio je i da su se Bošnjaci vratili da žive na svojim ognjištima u manjem bh. entitetu i da nisu poduzeli nijednu osvetničku akciju iako su mnogi počinioci ratnih zločina na slobodi.

- Dok neke koji su presuđeni za genocid Vi sami smatrate herojima. Mi poštujemo Dejtonski mirovni sporazum koji nam daje pravo na povratak bez diskriminacije, a entitet čiji ste vi predsjednik nas uporno diskriminira uzurpirajući naša Ustavom zagarantovana prava - naveo je Salkić i pozvao Dodika da promijeni svoj pristup prema Bošnjacima:

- Prije našeg povratka mnogi gradovi i naselja su izgledali kao mjesta za snimanja horor filmova, nažalost zbog vaše politike mnoga naselja danas, ali i u budućnosti će izgledati tako jer ovaj entitet napuštaju svi koji imaju priliku za to ne želeći trpiti sijanje straha, mržnje i nepovjerenja kojeg Vi širite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.