POTPISALI PETICIJU

Traže hitnu reakciju nadležnih: Bunt stanara Šantićeve ulice u Mostaru

Zahtijevaju izmjenu saobraćajnog režima u dvosmjerni

Šantićeva ulica: Brojni objekti. Avaz

Meliha Smajkic

5.1.2024

Više od stotinu stanara Šantićeve ulice u Mostaru potpisali su peticiju, kojom traže izmjenu režima saobraćaja u dijelu te ulice.

Peticiju su danas predali Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara, a zahtijevaju izmjenu režima iz jednosmjernog u dvosmjerni u dužini od 30 metara, od sjevernog ulaza u ulicu, kod hotela „Ero“ do prvog skretanja ulijevo.

Postalo nesnošljivo

Od gradskih vlasti traže hitnu reakciju zbog činjenice da je zbog trenutno uspostavljenog režima saobraćaja funkcioniranje njihovih svakodnevnih životnih obaveza, postalo nesnošljivo.

Nije samo riječ o odlasku na posao, obavljanje kupovine, privatnih obaveza i slično, kako su nam rekli, već se radi i o tome da interventna vozila hitne pomoći i vatrogasne nisu bila u mogućnosti u nužnom roku ući ili izaći iz ulice bez intervencije i pomoći stanara!

Definitivno su, kažu, uskraćeni za funkcionalnu frekvenciju života sa trenutno uspostavljenim režimom saobraćaja. Ulica Alekse Šantića ulica u svojoj dužini od nekih 470 metara ima sjedište Federalnog ministarstva energije,rudarstva i industrije, tu je i Šestna osnovna škola , zgrada pošte i HT eroneta, kompleks zatvorskog objekta Mostar, veliki broj slijepih lokalnih cesta i jako veliki broj poslovnih i prehrambenih objekata.

Oduzima mnogo vremena

- Uz sve to primorani smo da, ako se vozilom uputimo prema bilo kojem dijelu grada Mostara i okolice, vozimo cijelom dužinom jednosmjerne ulice Alekse Šantića, uz svu otežanu frekvenciju, i u konačnici dolazimo na raskrsnicu “Korzo” gdje je frekvencija saobraćajnice sa većim prvenstvom prolaza izrazito gusta u cjelodnevnom funkcioniranju. 

Uključenje na saobraćajnicu većeg prvenstva prolaza na raskrsnici “Korzo” vozačima iz smjera ulice Alekse Šantića oduzima jako mnogo vremena a također dodatno pojačava ionako gustu frekvenciju na navedenom lokalitetu - naveli su, između ostalog, stanari u tekstu peticije.

Haos na raskrsnici "Korzo“. Avaz

Smtraju da predloženo rješenje koje su dostavili nadležnim ne bi predstavljalo bilo kakvu štetu po imovinu Grada ili trećih osoba.

- Kao primjer za traženo rješenje navodimo dio ulice Kneza Višeslava, gdje je stanarima zgrada bivše Mljekare omogućen dvosmjerni saobraćaj u dionici od oko 30 metara, kako bi se vozila mogla uključiti prema sjevernom djelu Grada, odnosno na kružni tok-naveli su stanari Šantćeve ulice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.