REAKCIJE

RTV FBiH: Ne možemo više šutjeti na Karamehmedovićeve i Radovanovićeve laži

Ne postoji 20 miliona maraka duga RTV Federacije prema BHRT-u po osnovu RTV takse, navodi se u saopćenju

Direktor RTV Federacije Džemal Šabić. Facebook

FENA

10.1.2024

Upravni odbor BHRT-a, predvođen bivšim direktorom RTRS-a Rajkom Radovanovićem, prekjučer je na hitnoj online sjednici ponovno pokušao izjednačiti RTV Federacije i RTRS, lažući o navodnim dugovima RTV Federacije prema BHRT-u po osnovi RTV takse te optužujući našu televizijsku kuću za opstrukciju nastavka naplate RTV takse, saopćeno je iz Poslovnog odbora RTV Federacije BiH.

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH ističe da više ne može šutjeti na stalne laži koje papagajski, da bi zaštitili Radio-televiziju Republike Srpske od plaćanja 80 miliona maraka duga BHRT-u, ponavljaju generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović i bivši direktor Radio-televizije Republike Srpske Rajko Radovanović.

Milioni maraka duga

Radovanović, Karamehmedović i njihov resorni ministar prometa i veza BiH Edin Forto očito ne žele ili su nesposobni naplatiti milione maraka duga RTRS-a prema BHRT-u, pa zamjenom teza i bacanjem kostiju između BHRT-a i RTV Federacije pokušavaju, u konačnici, zaštiti RTRS preko naših leđa. Poslovodni odbor RTV Federacije BiH stoga ih poziva da ne zavlače ruku u naš džep nego da naplate novac od onih koji im duguju, navodi se u saopćenju Poslovnog odbora RTV Federacije BiH.

- Ipak, još jednom ćemo javnosti, ali i onima koji obnašaju javne funkcije, faktografski prikazati razmjere neistina koje iznose Karamehmedović i Radovanović. Ne postoji 20 miliona maraka duga RTV Federacije prema BHRT-u po osnovu RTV takse. I to je najbezočnija laž u koju javnost pokušavaju uvjeriti kako se ne bi pričalo o dugu RTRS-a prema BHRT-u. RTV Federacije BHRT-u po osnovi RTV takse ne duguje niti jednu konvertibilnu marku dok je dug RTRS premašio 80 miliona maraka. U zadnjih šest godina RTV Federacije BiH je BHRT-u sa svoga računa po osnovu RTV takse uplatila više od 102 miliona maraka. U istom razdoblju RTRS je BHRT-u uplatila po osnovu RTV takse nula konvertibilnih maraka - stoji u saopćenju.

Navodi se da je član UO BHRT-a Rajko Radovanović, dok je bio na funkciji generalnog direktora RTRS-a, također pravio dugove prema BHRT-u.

Zamjena teze

Poslovni odbor RTV Federacije BiH želimo demantirati najperfidniju zamjenu teze o opstrukcijama RTV Federacije BiH u nastavku naplate RTV takse, a koje Radovanović i Karamehmedović plasiraju u javnost.

- Naime, postojeći na zakonu utemeljeni ugovor još su prije šest godina usaglasili direktor RTV Federacije Džemal Šabić i tadašnji, a i aktualni, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović. Njih su obojica čak dva puta potpisivali njegovo produženje u istom, zakonski zasnovanom, tekstu. Još prije dva mjeseca RTV Federacije BiH je potpisala Aneks za nastavak naplate RTV takse, a i Elektroprivreda BiH je iskazala spremnost u više navrata da potpiše istovjetni Aneks. To je opetovano učinila u pismu od 8. januara 2024. godine. Jedini koji opstruira potpis je Belmin Karamehmedović, a u opstrukcijama ga podržavaju ministar Forto kao i bivši generalni direktor Radio-televizije RS, već spomenuti, Rajko Radovanović - navodi se.

"Želi uništiti RTV FBiH"

Uzevši u obzir petnaestogodišnju poslovnu praksu RTRS-a, a ako bi ideja Karamehmedović-Radovanović-Forto prošla, od RTV takse prikupljene na području cijele BiH RTRS bi dobila 28.750,000,00 KM , BHRT bi dobila 15.500.000, 00, a RTV Federacije BiH svega 7.750.000,00. Znači RTRS bi sam dobio 5,5 miliona maraka više nego RTV Federacije BiH i BHRT zajedno.

- Znači jasno je da Karamehmedović nakon što je uspješno uništio BHRT i njegove radnike doveo na rub egzisetncije, te oprostio milone maraka i bivših i budućih dugova RTRS-a sada želi uništiti i RTV Federacije BiH, a spasiti banjalučki javni servis. Vjerujemo da mu javnost, slobodarske snage i građani koje plaćaju RTV taksu neće dopustiti da uništi obje javne televizije sa sjedištem u Sarajevu i njihov novac preda na upravljanje neprijateljima zajedničkog javnog servisa. Nadamo se da će i centri koji odlučuju uvidjeti nepovratne posljedice po federalni i državni javni emiter ako se ovo provede - zaključak je Poslovnog odbora RTV Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.